Forgószárnyas tervek: az a jó gép, amiért nem kell fizetni

iho/repülés   ·   2012.05.21. 08:16

A honvédelmi tárca szakemberei tárgyalnak a Magyar Honvédség rendszerben lévő orosz helikoptereinek felújításáról, használt amerikai helikopterek átvételéről, valamint új, korszerű gépek megvásárlásáról is – írja a Magyar Nemzet.

Ha nem sikerül rövid távon korszerű katonai helikopterekkel ellátni a hadsereget, azzal a Magyar Honvédség készenlétét, az ország biztonságát veszélyeztetik – írja a lap, amely úgy értesült, hogy a kormány lemondhat az Egyesült Államok hadserege által kiszuperált helikopterek átvételéről, mert ezek szállítása, alkatrészellátása, a kiképzés és a rendszerbe állítás mintegy 350 millió dollárba kerül.

Ezek az AW139-esek Bulgáriában repülnek <br>(fotó: AugustaWestland)

Ha a kormány új helikopterek vásárlása mellett dönt, az olasz Finmeccanica csoport tulajdonában lévő AugustaWestland ajánlata lehet a befutó, mert húsz, teljesen új, korszerű AW–139-es katonai helikoptert értékesítenének Magyarországnak a használt amerikai forgószárnyasok áráért. Az olaszok ráadásul hajlanak a fizetési moratóriumra is, vagyis helikoptereikért évekig egy fillért sem kellene fizetni.

A Honvédelmi Minisztérium elismerte, hogy az elmúlt időszakban napirendre került a honvédség forgószárnyas képességének jövőbeni megújítása.

Kapcsolódó hírek