Ganz-gyűjtemény: jövőre kiírható a tender a gyárépület felújítására

iho/vasút   ·   2021.10.05. 18:15
00_ganz_gyujtemeny

Megkezdődhet Magyarország egyik kiemelkedő ipari műemlékének, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének komplex megújítása: az épület modernizálásának tervei ugyanis megkapták a szükséges engedélyeket.

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója Facebook-posztjában arról ír, hogy a beruházás előkészítését a Közlekedési Múzeum irányítja. A tervek elkészültével és az engedélyek birtokában a kivitelezési tendert 2022 elején tervezik kiírni a 160 éves öntöde méltó felújítására, megmentésére. Az Öntödei Gyűjtemény az egykori Ganz gyár, a magyar ipar zászlóshajójának egyik legrégebbi, máig fennmaradt épületében kapott helyet.

A felújítás során egy mai igényeknek megfelelő új konferencia- és rendezvénytérrel gazdagodik az épület, valamint a múzeumkert is megújul és megnyílik majd a nagyközönség számára, ezzel új, zöld kikapcsolódási, találkozási helyszínt biztosítva a város eme nyüzsgő pontján. Terv: Közlekedési Múzeum / CÉH (forrás; valamennyi kép esetében: Vitézy Dávid Facebook-oldala)

Az épületet Ganz Ábrahám építtette 1858–1862 között és 1964-ig a vasúti kerekek gyártásában is fontos szerepet betöltő kéregöntödeként üzemelt. Közép-Európa első öntészeti múzeumaként 1969-ben nyitotta meg kapuit, majd Buda első ipari műemlékévé nyilvánították.

A közel 160 éves fa rácsostartó tetőszerkezet teljes megújításra szorul

Mivel a csaknem 160 éves fa rácsostartó tetőszerkezet jelentős állagromlást szenvedett, 2019-ben felfüggesztették a múzeum látogatását. Ekkor láttak neki az azonnali állagmegóvásnak, valamint a teljeskörű műemléki felújítás előkészítésének. A tetőt 2020 decemberében ideiglenesen stabilizálták.

A CÉH Zrt. az engedélyezési terveket elkészítette és közben megérkezett az örökségvédelmi engedély is. A felújítás után egy mai igényeknek megfelelő új konferencia- és rendezvénytérrel gazdagodik az épület és megújul a múzeumkert is. Az épület minden műemléki elemét megmentik és felújítják. Az épületben az eddigi öntészeti kiállítást egy új, szélesebb ipartörténeti kitekintésű tárlattal egészítik ki, kiemelt figyelmet fordítva a magyar ipar aranykorának és Ganz Ábrahám örökségének bemutatására.

Megújul a múzeum galériaszintje, bővül és akadálymentes lesz

Látványterv a megújult belsőről: egybenyitott tér a kiváltott utólagos köztes tartók révén, megújult tetőszerkezet és kiállítótér

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek