Gazdasági fórum Szolnokon

iho   ·   2013.04.20. 19:04

A Logisztika Napjához kötődve, április 18-án rendezte meg a BI-KA Logisztika Kft. immáron harmadik saját szervezésű konferenciáját. A szolnoki megyeháza dísztermében körülbelül 150 meghívott és érdeklődő vett részt az eseményen. A fórumon többek között olyan aktuális kérdésekre keresték a választ, hogy milyenek a jelenlegi gazdasági kilátások és hogyan kezelhető a válság a vállalati stratégiák segítségével.

Az előadók közül dr. Chikán Attila közgazdász hangsúlyozta: a nemzetközi kereskedelem gyors fejlődésének következménye, hogy az egyes országok sikerének egyre fontosabb tényezőjévé vált a logisztika fejlettsége. Az 1998–1999-es évek gazdasági minisztere szerint Magyarország a Világbank logisztikai rangsorában ma jobban áll, mint a versenyképességet jelző egyéb rangsorokban, azaz a logisztika húzóágazat lehet a fejlődésünkben. Ennek megvalósulását azonban meglehetősen nehézzé teszi nemzetközi versenyképességünk tartós romlása és makrogazdasági helyzetünk, ám egy következetes és színvonalas logisztikai stratégia növelheti az esélyeinket.

Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai a biztonság változásának folyamatát és ennek globális, regionális és szubregionális kihatásait érintő előadásában egy rendkívül megdöbbentő adattal szolgált: 8,2 milliárd eurónyi kárt okoznak évente Európa útjain az úgynevezett „cargo crime”, azaz a szállítással összefüggő bűncselekmények elkövetői.

A T-Systems Magyarország Zrt. kompetenciaközpont vezető-helyettese, Lóki Csaba gyakorlatias témával, az alkalmazásintegráció logisztikában történő megvalósításával foglalkozott. Ebből kiderült, hogy az iparvállalati környezetben fellelhető színes informatikai rendszerportfólió kihasználásában kiemelt fontosságú a rendszerek átjárhatósága, a rendszerek közti kapcsolat, vagyis az integráció.

A BI-KA Logisztika Kft. Szolnoki Gazdasági Fórum elnevezésű rendezvénysorozatának célja, hogy a neves közgazdász szakértők előadásait elérhető közelségbe hozva olyan új és hasznos információkkal gazdagodjanak a konferencia résztvevői, amelyek saját vállalatukra értelmezve növelhetik versenyképességüket, egyúttal a régió fejlettségi szintjét is.

Kapcsolódó hírek