Gázszivárgás miatt állt a forgalom Békéscsabán

iho/vasút   ·   2012.02.18. 22:04

Békéscsaba állomáson egy propán-bután gázt szállító vasúti tartálykocsi lefejtőcsonkjánál a gáz szivárgását észlelték szombaton este, ezért a hatóságok lezárták a vasútállomást. A robbanásveszélyes anyag szivárgása miatt az állomás felsővezeték-hálózatát feszültségmentesíteni kellett, emiatt Békéscsaba nem indított és nem fogadott vonatokat.

Békéscsaba várhatóan éjfélig nem indít és nem fogad vonatokat<br>(kép forrása: MÁV-Start Vonatinfó)

A Békéscsabára tartó vonatok a szomszédos állomásokon vesztegeltek. Az állomást a rendőrség és a MÁV emberei lezárták, a peronokra senki sem mehetett ki.

A gázszivárgást a Katasztrófavédelem Békés Megyei Veszélyhelyzeti Felderítő Szolgálata megszüntette, de amíg a sérült vasúti kocsit a MÁV Vegyi Elhárításának szakemberei meg nem vizsgálták, az állomás továbbra is zárva maradt. A fővárosból riasztott szakemberek éjjel tizenegy óra körül végeztek a sérült kocsi átvizsgálásával, ezután indulhatott meg a forgalom.

A MÁV vegyi elhárító és műszaki mentő egységei Ferencvárosban állomásoznak<br>(fotó: Arnold Balázs)

Tavaly év végén a Mol zalaegerszegi finomítójában tartott közös gyakorlaton a vasút és a katasztrófavédelmi szervek pontosan egy ehhez hasonló baleset elhárítását gyakorolták. Most Békéscsabán éles helyzetben is mintaszerűen jártak el az érintettek. A hibát időben észlelték, és a megfelelő biztonsági intézkedések meghozásával (mint például a felsővezeték kikapcsolása) biztosították az utasok testi épségét.

Kapcsolódó hírek