Gépre kerülnek a vasúti bliccelők

iho/vasút   ·   2011.11.28. 13:41

Évente több milliárd forintnyi bevételkiesést okoznak a személyszállító vasúttársaságnak azok az utasok, akik menetjegy nélkül vagy jogosulatlanul igénybevett kedvezménnyel utaznak, illetve más módon nem tartják be a MÁV-Start Zrt. üzletszabályzatát – emlékeztet a vasúttársaság közleménye.

Minden ilyen esetben az utas terhére pótdíjat számít fel a MÁV, amit az utas a vonaton is kifizethet. Amennyiben erre nincs módja, akkor a felszámított összeg utólagos követeléséhez a jegyvizsgáló elkéri az utas személyes adatait és úgynevezett utasleadási lapot állít ki.

A MÁV-Start Zrt. továbbfejlesztette a jegyvizsgálóknál a vonatokon lévő készülékeket, így már nem kézzel írva, hanem a náluk lévő jegykiadó géppel állítják elő szabályszegő és a vonatokon nem fizető utasok esetében ezt a bizonylatot. Az azonnali gépi rögzítésnek köszönhetően már nem szükséges az adatok újbóli, utólagos gépi bevitele, mert az információk így automatikusan bekerülnek a központi rendszerbe.

A fejlesztés jelentőségét az adja, hogy az utasleadási lapok nyilvántartása, a befizetések és a felszólítások folyamatai egyszerűsödnek, így a rendelkezésre álló emberi erőforrás hatékonyabban felhasználható.

Évente nagyságrendileg közel egymillió esetben kerül sor utasleadási lap kiállítására. Ezek korábbi elektronikus adatbevitele – a mindennapos munkavégzés során – több óra leterheltséget okozott a vasúttársaság munkatársainak, akiknek a korszerűbb módszernek köszönhetően felszabaduló idejét más, az utasokat szolgáló tevékenységre lehet átcsoportosítani.

Kapcsolódó hírek