Gripenek: nem titkos az emlékeztető

MTI   ·   2012.01.26. 17:31

A 2001. szeptember 10-i nemzetbiztonsági kabinet ülésen elhangzottak azóta titkosak, most azt az emlékeztetőt tárták a nyilvánosság elé, amely az ülés rövid áttekintése. Az MTI tudósítója csütörtökön tekinthetett bele a Honvédelmi Minisztériumban (HM) a jegyzék emlékeztetőjébe, de másolatot, fényképet nem lehetett készíteni a dokumentumról.

A háromoldalas iratban az áll, hogy a Gripenek beszerzéséről szóló döntésnél mások mellett jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Szabó János akkori honvédelmi miniszter, Matolcsy György gazdasági miniszter és több államtitkár is, köztük Hende Csaba, mint az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára.

A dokumentum szerint a kabinet megvizsgálta a HM előterjesztéseit a vadászgépekkel kapcsolatban, és nemzetgazdasági, valamint biztonságpolitikai szempontokra is figyelemmel úgy döntött, hogy az ajánlatok közül a svéd kormányé a legkedvezőbb. A kabinet felhatalmazta az illetékes minisztériumokat, hogy tíz napon belül kezdjenek tárgyalást a svéd kormánnyal tizennégy Gripen vadászgép bérléséről. Döntöttek arról is, hogy engedélyezik tizennégy MiG-29-es vadászgép üzemidejének évekkel történő meghosszabbítását és alkatrészellátását. Hasonlóan döntöttek a Mi-24-es helikopterek nagyjavításáról és alkatrészbeszerzéséről, valamint a forgalomból kivont MiG-21, MiG-23, MiG-29 és SZU-22-es repülőgépek állapotának felméréséről.

A vadászgépekkel kapcsolatban ezen a héten kérte Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy engedjen betekintést a 2011 végén módosított angol nyelvű Gripen–szerződésekbe. A képviselő szerint a sajtóból lehet tudni, hogy tíz évvel hosszabb lett a lízingszerződés futamideje, amellyel az állam a hírek szerint 63 milliárd forintot takarít meg. Az azonban, hogy pontosan mi szerepel a megállapodásban, és a svéd fél mit kér a módosításért cserébe a magyar államtól, azóta sem ismert.

Magyarország két kétüléses és tizenkét együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt Svédországtól, ezeket 2006 márciusa és 2007 decembere között adta át a svéd fél. A gépeket Magyarország tízéves bérleti szerződés keretében üzemelteti, majd azok magyar tulajdonba kerülhetnek.

A lízingszerződést a magyar fél kezdeményezésére módosították tavaly év végén.

Kapcsolódó hírek