GSM-R mérőkocsiként éledt újjá a MÁV egyik régi étkezője

Vörös Attila   ·   2021.10.15. 18:00
1159_T20V3934_211014_

A MÁV Rail Tours és a G. Tim-Co. műhelyében építették át a járművet. Érdekes futópróbán vett részt csütörtökön.

A GSM-R hálózat kiépülésével egyre nagyobb igény mutatkozik a rendszer vasúti járműből történő mérésére. Eddig nem volt dedikált GSM-R-mérőkocsija a MÁV-nak, az FMK-007-est szerelték fel a megfelelő eszközökkel, de a Kárpát Vasút Jenbacherével és egyes esetekben Flirt motorvonatokkal is dolgoztak már.

Az új mérőkocsi kialakításakor a választás a MÁV egyik leállított étkezőkocsijára esett, ezt használták fel alapul az „FMK-009”-eshez. Amikor a belföldi intercitykben leállították az étkezőkocsi-szolgáltatást 2012 nyarán, a flottából hét kocsi nemzetközi vonatokba került át, nyolcat pedig leállítottak, és Szentesen tárolták. Köztük az 50 55 88-67 013-2 pályaszámú vagont is, amire bár nem festették föl a későbbi új pályaszámát, azért lett neki az is: 51 55 88-44 010-4.

Gyálhoz közelít a mérőkocsi futópróbája. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A kocsi a G. Tim-Co.-nál és a MÁV Rail Tours-nál jelentősen átalakult, hogy mérőkocsiként folytathassa pályafutását. A korábbi bisztrótérben rendezték be a mérőtermet rengeteg műszerrel. A régi étteremben tartózkodót, pihenőhelyiséget alakítottak ki. A konyhafunkciókból van, amit megtartottak. A vagon tetején antennák figyelnek, alul pedig elhelyeztek egy dízelaggragátot. A jármű legújabb pályaszáma: 99 55 96-66 009-3, azaz akár FMK-009-nek is hívhatnánk. A kocsi mindvégig a MÁV tulajdonában volt, és most is maradt ott.

A mérőkocsi nemrég kezdte meg a próbafutásait, csütörtökön egy agglomerációs ingázásra küldték el a Rákosrendező–Nyugati–Monor–Köki–Gyál–Ferencváros–Keleti–Gyömrő–Rákos–Rákosrendező útvonalon. A gyors irányváltások és a fejpályaudvari körüljárások elkerülése érdekében két géppel továbbították a kocsit, illetve mivel a saját dízelaggregátja még nem működik, egy villamos fűtőkocsit (VFK-t) is mellé soroztak. Így alakult ki egy igazán érdekes összeállítás a 114-es Púpossal, a mérőkocsival, a VFK-val és a 069-es Bobóval!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek