Gyalogosbarát fejlesztési tervet készített három bécsi kerület

iho   ·   2022.05.21. 16:00
00_gyalogosbarat_becs

Szélesebb járdák, több zöld, nagyobb biztonság – három bécsi kerület átfogó fejlesztési tervet készített a gyaloglás ösztönzésére. Az első projektek még idén elindulnak, és minden évben megvalósítanak építési beruházásokat, hogy még gyalogosbarátabbá váljanak. Három további kerület már dolgozik a saját tervén.

„A gyaloglás egészséges és klímabarát, így vörös szőnyeget azoknak, akik gyalog járnak! – mondta Ulli Sima közlekedési tanácsnok annak kapcsán, hogy az osztrák főváros 7., 8. és 16. kerülete átfogó fejlesztési tervet dolgozott ki a gyaloglás ösztönzésére. A tervek elkészítésében és az államhoz a pályázat benyújtásában Bécs illetékes ügyosztályai valamint a Mobilitási Ügynökség segítették a kerületeket. Részletes térképek készültek például arról, hogy hol túl keskeny a járda, hol kellene gyalogátkelőhely vagy hova kellene fákat ültetni.

A Neubaugasse az átalakítás után (fotók: Stadt Wien/Christian Fürthner)

  • Az első projekteket már idén megvalósítják, így például Neubauban, a 7. kerületben gyalogos zónákat jelölnek ki, szabadtéri nappalikká alakítják az utcák egy-egy szakaszát, fákat ültetnek és biztonságosabbá teszik a gyerekek számára az iskolába járást. És egy kampányt is indítanak, hogy véget vessenek az áruszállító teherautók járdán parkolásának, ami egyre nagyobb divat Bécsben.
  • Josefstadtban, a 8. kerületben, a Pfeilgasséban található iskolakomplexum előtt zöldterületté alakítják az aszfaltozott parkolót, ahol utcabútorok, szökőkút és sok új fa teszi kellemesebbé a tartózkodást. Ezen kívül még idén kizöldítenek két további utcát is.
  • Bécs 16. kerülete, Ottakring már az elmúlt évtizedben megkezdte az utcák gyalogosbarát átalakítását, úgyhogy idén a Grubergasséban található iskola előtti teret alakítják át úgy, hogy teljesen autómentes legyen, hHogy a gyerekek biztonságosan juthassanak el az iskolába, beláthatóbbá teszik a kereszteződéseket.

A kerületek gyalogosbarát fejlesztési terve kiegészíti Bécsnek azt a törekvését, hogy visszaadják a várost az embereknek. Három további kerület – Favoriten, Meidling és Rudolfsheim-Fünfhaus – még az idén elkészíti a maga gyalogosbarát fejlesztési tervét.

Nyitóképünkön: az Otto Bauer-Gassét már 2019-ben átalakították

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek