Győriek tudatos közlekedése

iho/zöldút   ·   2011.09.17. 09:50
Több mint 28 millió forintból valósítja meg a győri önkormányzat a Közlekedj tudatosan! projektet – értesült a kisalfold.hu. A fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány összköltségét 95 százalékban az Európai Unió finanszírozza, az 5 százalékos önrészt a győri önkormányzat folyósítja. A szeptembertől 2012. augusztus végéig tartó akció célja a 6–18 éves fiatalok viselkedésének befolyásolása, tudatos cselekvésre ösztönzése, csökkentve ezzel a szén-dioxid-kibocsátást, a zajszennyezettséget és az utak amortizációját.
A program legfontosabb elemei: a Bringázz a suliba! kampányban öt iskola vesz részt. A kerékpáros közlekedést népszerűsítő hetek során a diákok internetes naplóban rögzítik a megtett távolságot, s a végén a legeredményesebb iskolások díjazásban részesülnek. Ehhez kapcsolódik egy másik elem, a bringavonat, amelyhez szintén öt iskola csatlakozott. Az intézmények tanulói reggelente és délutánonként több útvonalon, konvojszerűen, tanári kísérettel járják végig az iskolákhoz vezető oda- és visszautat.
Útjára indul a fenntartható közlekedési fizika roadshow is, amelyen látványos kísérletbemutatókon keresztül érthetik meg az általános és középiskolások a fenntartható közlekedés fontosságát. Tavasszal 15 héten át áll majd a diákok szolgálatába a Varázsbusz: péntekenként Győr-Ménfőcsanakról és Győr-Szentivánról egy-egy ingyenes busz indul majd, amelyen rövid előadásokat, videókat és bemutatókat is megtekinthetnek a fiatalok.
A programok a tanév végével is folytatódnak: nyáron ingyenes kerékpárkölcsönző nyílik az Erzsébet-ligetben, a Győrkőcfesztiválon pedig lesz egy fenntartható közlekedési stand.

Kapcsolódó hírek