Gyorsan jött, gyorsan megy: tavaszi havazás országszerte

iho   ·   2018.03.18. 10:50
ho_kicsi

Bár szombat éjjel első-, másod- és harmadfokú riasztásokat is kiadtak a hófúvás és az ónos eső miatt, vasárnap déltől fokozatos javulás várható. Az Országos Meteorológiai Szakszolgálat legfrissebb előrejelzése szerint koradélutánra a viharos széllökések a legtöbb helyen megszűnnek, kivéve a Bodrogközben, ahol akár az esti órákig lehetnek 70 kilométer per óra körüli széllökések. Emiatt erős hófúvás ezen a területen várható a legtovább (körülbelül éjfélig).

Gyenge-közepes hófúvás északkeleten több helyen, illetve néhol a Nyugat-Dunántúlon is előfordulhat (ma és holnap is). Az ország jelentős részén azonban gyengül és fokozatosan megszűnik a havazás is a délelőtti órákban, azonban Borsod és Szabolcs megyében a késő esti órákig számíthatunk előfordulására. Éjfélig Borsod és Szabolcs megyében további 5–7 centiméter, másutt lepel–2 centiméter hó hullhat. Várhatóan az éjféli óráktól dél felől ismét előfordulhat kisebb havazás (lepel–3 centiméter).

A közlekedőknek azonban az ónos erőre ügyelniük kell! Vasárnap Tiszántúl keleti részén (elsősorban Hajdú és Szabolcs megyékben), majd a hétfőre virradó éjszaka érkező újabb csapadékhullásból főként Békés megyében van esély ónos esőre.

Balesetek, torlódások miatt Borsodban is több félútpályát lezártak (fotó:borsodonline.hu)

Az Útinform legfrissebb jelentése szerint a havazás miatt a következő korlátozások vannak érvényben:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében:

Lezárták a 38-as főút Nyírtelek és Rakamaz közötti szakaszát. A 36-os főutat a 24–46-os kilométerszelvény között (Tiszavasvári és Nyíregyháza között) hóátfúvás miatt újra lezárták.

Hajdú-Bihar megyében:

A 3502-es jelű, Tiszavasvári–Hajdúböszörmény összekötő utat a 13–18-as kilométerszelvény között (Hajdúnánás és Hajdúdorog között) elakadt járművek mentése miatt lezárták.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében:

  • A 3605-ös jelű út Gesztely és Újharangod közötti szakasza, a 12–17-es kilométerszelvény között hóátfúvás miatt lezárták
  • A 3611-es jelű út Köröm és Tiszalúc közötti szakasza, a 0–10-es kilométerszelvények között hóátfúvás miatt lezárták.
  • A 3305-ös jelű, Mezőkeresztes–Mezőcsát összekötő úton, Mezőnagymihály és Gelej között a 7. kilométer szelvényben a télies útviszonyok miatt elakadt egy kamion, a mentésének idejére az utat lezárták.

A hóviharral járó erős szél miatt kettétört villanypózna a 33-as főút mellett Debrecenben(fotó: MTI)

  • Hegyeshalom felé jelenleg három hosszabb szakaszon, Bicske térségében a 39-es és a 42-es, illetve Tatabánya közelében a 44-es és a 48-as, valamint az 50-es és az 51-es kilométer között a belső sávba terelik át a járműveket.
  • A Budapest felé vezető oldalon a 42-es és a 39-es kilométer között lezárták a külső sávot. A forgalmat a belső sávba terelik, lassulásra, időnkénti torlódásra számítsanak.
  • Az M1-es autópálya mindkét irányában folyamatosan végeznek javítási munkákat a szakemberek, egyes, néhányszáz méteres szakaszokon a szükséges beavatkozások ütemezett elvégzéséig időszakos korlátozások vannak érvényben.
  • Az M3-ason korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek forgalmát, az érintett járműveket a 18-as kilométernél lévő parkolóba terelik, és az M31-es autópályáról sem hajthatnak fel.

A hólepte útszakasz egyetlen járókelője (fotó: Vincze Károly/ facebook)

A Mávinform tájékoztatása szerint:

Kelet-Magyarország vasútvonalain 30–90 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a személyszállító vonatok, mert a havazás és a jegesedés felsővezetéki, illetve váltóműködési hibákat okoz.

Kisköre és Kunhegyes között egy személyvonat feljegesedés miatt elakadt, majd visszatolt Kisköre állomásra. Kunhegyes felé ideiglenesen szünetel a vonatforgalom, ezért a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon jelentős késésekre kell számítani a délelőtt folyamán.

Az aktuális helyzetről a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu), a Vonatinfó alkalmazásban, illetve a telefonos ügyfélszolgálatnál (+3613494949) tájékozódhatnak az utazók.

Bem Mávinform, de: elakadt a vasúti közlekedés szombatról vasárnapra virradóan Beszterce-Naszód megyében, Nagysajó és Kissajó között, miután a viharos szél az elektromos vezetékekre döntött egy fát – tájékoztatott a Beszterce-Naszód megyei katasztrófavédelmi bizottság. A Brassó és Budapest között közlekedő Corona nemzetközi gyorsvonat Monoron (Monor), a Szeretfalva–Brassó–Bukarest között közlekedő interrégió Sajónagyfalun várakozik. A hiba elhárításán dolgozik a rendőrség és a kissajói önkéntes tűzoltók csapata.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek