Hamarabb lehet kész az új Közlekedési Múzeum

iho/vasút   ·   2021.09.26. 15:00

Az Északi Járműjavító 2022-ben hivatalosan is a Közlekedési Múzeum otthonává válik.

A kormány döntött arról, hogy felgyorsítja az új múzeum beruházását, azaz egyes előrehozható munkafázisokat

  • a bontásokat,
  • a korábban szennyezett járműjavító talajának környezeti kármentesítését,
  • néhány kisebb épület rekonstrukcióját

megkezdheti a múzeum már azelőtt, hogy a nagy múzeumépület tervei teljesen készen állnának.

Az Északi Járműjavító 2022-től hivatalosan is a Közlekedési Múzeum otthonává válik, ugyanis a kormánydöntés értelmében a terület vagyonkezelését a Közlekedési Múzeum veszi át az állami vagyonkezelőtől, így a Dízelcsarnok és környéke a Közlekedési Múzeum kezelésébe kerül. Mióta a Közlekedési Múzeum bezárta kapuit a Városligetben és az akkor még álló épületet visszavette a vagyonkezelő, a Közlekedési Múzeumnak nem volt főépülete.

(montázs: Közlekedési Múzeum)

A Dízelcsarnokot a MÁV 2009-ben zárta be, azóta üresen áll. Mai állapotában még megtekinthető a múzeum időszaki kiállításának keretében, ami október végéig nyitva van, csütörtöktől vasárnapig, 12 órától 19 óráig.

Az új Közlekedési Múzeum tervezésére 2018-ban nemzetközi építészeti tervpályázatot írt ki a múzeum, amit a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda nyert meg. A tervezés több mint egy éve zajlik, a vázlattervek elkészültek, az építési engedélyezés még idén megindul.

Egy ilyen régi ipari csarnok rekonstrukciójának tervezése még egy vadonatúj múzeumépület tervezésénél is nagyobb kihívás, a megmaradt szerkezeti elemeket, ajtókat, ablakokat, volt darukat, különböző vasúti berendezéseket egyesével kellett felmérni és az építési engedélyek megszerzése után még további egy évnyi tervezési munka van hátra a kiviteli tervek elkészültéig, amik minden apró részletre kiterjedően megadják majd a kivitelezőnek, mit kell megőrizni a régi csarnokból és mit kell átépíteni. Ez alapján tehát a Dízelcsarnok átépítése múzeummá leghamarabb csak 2023-ban kezdődhet meg A most előrehozott projektelemek azonban felgyorsítják a beruházást azzal, hogy az aprólékos tervezést nem igénylő beruházási elemek megvalósítása már jövőre megkezdődhet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek