Harmadik repülőgép-hordozóját építi hamarosan Kína

MTI/iho   ·   2014.10.23. 11:26

A South China Morning Post hongkongi újság egy másik lap értesülésére hivatkozva azt írja, a repülőgép-hordozót a sanghaji Csiangnan hajógyárban építik majd, ám a részletekről egyelőre nem sokat lehet tudni. A beszámoló szerint a tervek végső fázisban vannak. A jármű hagyományos, nem pedig nukleáris meghajtású lesz, mint a még kivitelezés alatt álló, legelső, hazai fejlesztésű hordozó.

Utóbbival kapcsolatban szintén minimális információ áll rendelkezésre, egy magas rangú hivatalnok nyilatkozata viszont azt sugallja, a járművet az északkelet-kínai Talien városában építik, valószínűleg nukleáris meghajtású lesz, és hat év munkája után az évtized vége felé készülhet el.

A kelet-ázsiai ország jelenleg egy repülőgép-hordozóval rendelkezik, az Ukrajnától vásárolt, felújított és átalakított Liaoninget 2012-ben állították hadrendbe. A szintén korábban kiszivárgott, később az internetről törölt információk szerint az ország négy repülőgép-hordozó hadrendbe állítását tervezi. A találgatásokat az állami hajóépítő cég egy tavalyi bejelentése is fokozta, miszerint Peking nukleáris meghajtású hajók fejlesztését támogatja.

Kínán kívül a világon az Egyesült Államok, Oroszország, Brazília, India, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Thaiföld rendelkezik repülőgép-hordozóval.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek