Harminchárom év után visszatért Szegedre a 334-es

Garai Szakács László   ·   2017.08.06. 16:15
334-es_falon0

A szerzőhöz hasonló amatőröknek ilyen fotóra telik csak...

Ma már csak egy lenne a rengeteg között. Sőt, az is lehet, az „értők” ízekre szednék: ez a baj vele, azért rossz, miért nem figyelt arra, satöbbi. Ám egy olyan korszakban született ez a fotó, amikor Pajtás gépe sem volt mindenkinek, filmet sem lehetett csak úgy venni, és kétszer is meg kellett gondolni, mikor exponáljunk. És persze sokszor nem sikerült így sem. (És sokszor nem sikerül most sem, ám manapság egy pillanat alatt kitörölhető a rossz kép.)

Van miben gyönyörködni mozgólépcsőzés közben. Igaz, a többség ekkor is inkább lefelé néz...

Ha arra járnak

Szeged Nagyállomásán az egyik fő „közlekedési folyosón” már van látnivaló. De érdemes kerülőt is tenni az állomásépületben: a Vasúttörténeti Alapítvány ugyanis állandó kiállítást rendezett be az egyik várótermi pavilonban. Menjenek ki egy kicsit hamarabb indulás előtt, vagy ne rohanjanak ki egyből az állomásról! Érdemes megnézni a relikviákat!

Ez a fénykép 1984-ben készült, március 28-án. Szerda volt, aznap például Csepelen háromezer néző előtt győzött 2–1-re a ZTE. Vagy hogy kitekintsünk a nagy Szovetunióra is: Csernobilban az atomerőmű negyedik blokkja aznap érte el először a névleges 1 gigawattos teljesítményt.

Aznap a Délmagyarország hetvennegyedik évfolyamának hetvennegyedik lapszámában tudósítottak a KGST tervezési bizottságának üléséről, de jelent meg szöveg A magnószalag karrierje címmel is.

Ezen a napon ment el a Tisza partjáról a 334-es Bivaly, az utolsó szegedi 424-es sorozatú gőzmozdony. Nagy József, aki ma a Vasúttörténeti Alapítvány titkára lefotózta még indulás előtt a mozdonyt.

Ez a fotót tették föl Szeged Nagyállomás kijárati lépcsőházának falára. A legtöbb fáradt utazó persze még így sem veszi észre, legfeljebb egy pár másodperces rácsodálkozásra telik tőlük, hiszen szaladni kell a villamoshoz, a buszokhoz.

Még egy utolsó pillantás

S mi az a fönt említett darabka? Hát a pályaszámtábla! Amely eddig is méltó helyen volt a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményében.

Ennyi maradt meg a gőzösből (archív fotó: Délmagyarország/Frank Yvette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek