Hétvégén kezdődik a nyári időszámítás

iho/vasút   ·   2019.03.28. 13:05

Vasárnap hajnalban az órákat hivatalosan hajnali kettő órakor háromra állítják. Az időszámítás változása néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolja. Az óraigazítás idején azok a belföldi vonatok, amelyek kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb hatvan perccel később érkeznek a következő állomásra. A Budapestről Szobra 2 óra 5 perckor érkező vonat 3 óra 5-kor, a Ceglédről Szolnokra 2 óra 24-kor érkező vonat 3 óra 24-kor fut be.

Az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indítják el. A Debrecenből Nagykerekibe 2 óra 20-kor induló vonat negyven perccel, a Kiskunhalasról Kőbánya-Kispestre induló vonat 2 óra 40 helyett húsz perccel, a Lajosmizséről a fővárosba közlekedő személyvonat pedig tizenöt perccel később, három órakor indul.

Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs és Bukarest között közlekedő Dacia gyorsvonatot (347) Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3 óra 39-kor. A Bukarest–Bécs viszonylatú Daciát (346) Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint három órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe.

Néhány Budapestről induló nemzetközi vonat várhatóan egy órával később éri el a külföldi végállomást: Brassót a Corona IC, Bukarestet az Ister IC, Münchent és Zürichet a Kálmán Imre–Wiener Walzer EuroNight (EN), valamint Prágát és Varsót a Metropol EN. Körülbelül hatvan perccel később érkezik meg Budapestre vasárnap reggel, illetve délelőtt Prága felől a Metropol EN, Bukarestből az Ister IC, Brassóból a Corona IC, Münchenből és Zürichből a Kálmán Imre–Wiener Walzer EN vonat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek