Szombaton lép életbe a főszezoni menetrend a MÁV–Volán csoport járatain

iho   ·   2023.06.13. 18:30
balaton23

Megindul a balatoni rajzás, mutatjuk a részleteket.

A négy héten át tartó előszezon  után június 17-én, szombaton életbe lép a MÁV-Volán-csoport nyári főszezoni menetrendje. A Balatonhoz utazókat sűrűbb közlekedéssel és magasabb színvonallal kiszolgáló menetrend augusztus 27-ig lesz érvényben, és a szeptember végéig tartó utószezoni menetrend követi majd.

Az elmúlt években megszokott, főváros és a Balaton közötti járatokon kívül (pl. Déli->parti, Kék Hullám, Katica, Vízipók) már a vakáció első hétvégéjétől közvetlen vonatok indulnak az ország Kelet-, Délkelet-Magyarország vármegyeszékhelyeiről a Balatonra, valamint a korábbi években még nem létező új viszonylatok is kényelmesebbé, gyorsabbá teszik az utazást. Bővül a balatoni közlekedésben a légkondicionált Intercity kocsik száma, több korszerű Flirt és Kiss motorvonat áll forgalomba, valamint az idén 75 éves Utasellátó fedélzeti szolgáltatásait is igénybe lehet venni a déli és az északi partra tartó számos Intercity-n.

Új menetrendet vezet be a Volánbusz az ország több térségében, köztük a Balaton vonzáskörzetében is, kedvezőbben lehet megközelíteni a tavat Sopronból, Győrből, illetve Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből is. Bővül Balaton-felvidéken, a Káli-medence térségét érintő éjszakai járatok köre is.

A vakáció ideje alatt várható jelentős utasforgalom miatt kiemelten fontos, hogy az utasok lehetőleg elővételben, akár napokkal az utazás előtt vegyék meg a jegyeket. A csoportok, kerékpáros csoportok pedig legalább egy héttel előre jelezzék utazási szándékukat a kocsik, ülőhelyek és átszállások leszervezése miatt.

Július elsejétől az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Az új díjtermékkel a korábbiaknál is több utasnak kínál a vasúttársaság olcsó és egyszerű megoldást az utazáshoz. A változás a Balaton felé, felől közlekedő távolsági feláras vonatokat is érinteni fogja. A vármegye- és országbérlettel utazók az országbérlet.hu weboldal Balaton menüpontján belül tudnak tájékozódni a jelenleg elérhető vonatokról és a júliusi módosításokról.

(illusztrációk: Vörös Attila)

Az elmúlt években a MÁV-Volán-csoport jelentős fejlesztéseket valósított meg a balatoni közlekedésben. Ezek jelentős részét az idei évre is áthozza, azonban a főszezonban, szombattól további újdonságok is várhatók.

Június 17-étől Budapest és a Balaton déli partja között háromféle, sűrűn közlekedő vonattal lehet utazni: az óránkénti váltásban induló, étkezőkocsival és kerékpárszállítási lehetőséget is adó Balaton- és a nagy befogadóképességű kerékpárkocsit is szállító Tópart Intercity-vel, valamint a kétóránkénti, korszerű, alacsonypadlós, klímás Flirt motorvonattal közlekedő Déli->Parti Interrégió vonattal.

A Szob és Fonyód közötti, nagy népszerűségnek örvendő Jégmadár expresszvonat közlekedése bővül, július 10-étől augusztus 20-áig munkanapokon is közlekedni fog, Kiss motorvonattal.

A hétvégi csúcsidőben, vasárnap esténként mentesítő Kiss motorvonatok (nagykapacitású, alacsonypadlós és légkondicionált) indulnak a déli partról, az Esti Csók Interrégió Fonyódról, míg a Napfürdő Interrégió Balatonszemesről Budapestre.

A főváros és a Balaton északi partja között is háromféle, kétóránként közlekedő vonattal lehet utazni: a magyar gyártású IC+-kocsiban 1. osztállyal, prémium és bisztró szakaszokkal, továbbá nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival is rendelkező Kék Hullám Intercity-vel Budapest és Tapolca között. Budapest és Balatonfüred közt pedig a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is vontató Vízipók Interrégióval és a korszerű motorvonattal járó Katica Interrégióval.

Szombattól a keleti, dél-keleti országrész nagyvárosaiból is közvetlen vonatok segítik az utazást a magyar tengerhez. Új közvetlen járat indul a Dél-Alföldről a Balaton északi partjára a hétvégi napokon. A Csabai Tekergő sebesvonat Békéscsaba, Mezőtúr és Szolnok érintésével közlekedik Balatonfüreden át Tapolcára.

Idén is közlekedik a Miskolcot, Füzesabonyt és Hatvant a déli parttal összekapcsoló Ezüstpart, valamint a Szegedet és Kecskemétet Balatonszentgyörggyel összekötő Aranyhíd expresszvonat. A Záhony, Miskolc és Szeged felől a déli partra közlekedő expresszvonatokon bevezeti a MÁV-Start az 1. osztályú szolgáltatást, mely magasabb komfortot és kényelmesebb utazást tesz lehetővé. A Nyíregyháza és Siófok között közlekedő Panoráma expresszvonat menetrendje és megállási rendje is előnyösen módosul: a vonat korábban érkezik a Balatonra és később indul vissza, így akár egynapos utazásra is alkalmas lehet.

Az ország nyugati részéről is bővül az eljutási lehetőség a tóhoz. Új, nagy utaskapacitású közvetlen vonatpár közlekedik a főszezon minden napján Győr és Keszthely között, Tanúhegy sebesvonat néven. A Helikon Interrégiók Győrt kötik össze - a Balaton nyugati partját érintve – Kaposvárral és Péccsel. Pécs és Dombóvár térségéből ajánlott a naponta járó Fenyves sebesvonatot igénybe venni, amely szintén a magyar tenger nyugati partjával (Keszthelyig) teremt kapcsolatot. Keszthely és Szombathely között pedig a Lesence sebesvonat bővíti naponta az eljutási lehetőségeket. Szombathely és a Balaton északi partja között emellett egyes meghosszabbított útvonalú Kék Hullám Intercity vonatokkal is lehet utazni.

A Bagolyvonatok az idei nyáron is a szórakozás utáni biztonságos eljutást szolgálják majd a déli parton naponta, péntek és szombat éjszakánként pedig az északi parton is.

A tavalyihoz hasonlóan, a főszezonban étkezőkocsik közlekednek a Budapest és Keszthely közötti Balaton Intercity vonatokban, melyekben az idén 75 éves Utasellátó adja a szolgáltatást. Az északi partra tartva vagy onnan elutazva pedig a Kék Hullám Intercity-k első osztályú IC+ kocsijaiban található bisztróban lehet könnyen elfogyasztható ételeket, italokat rendelni.

A megnövekedett utasforgalomra felkészülve a balatoni Intercity vonatok expresszvonati részében és az expresszvonatokon idén is kötelező a helyjegy váltása a garantált ülőhely és a kényelmes utazás érdekében. Az Elvira menetrendi tervező oldalán (jegy.mav.hu/) pedig már az utasok az IC-kocsik és a helyfoglalással közlekedő Kiss motorvonatok rajzán választhatják ki a számukra megfelelő ülőhelyüket.

Egész nyáron igénybe lehet venni a már megszokott Balaton 24 és 72 napijegyeket, de már nem újdonság a MÁV-Start Balaton Okosjegye sem, a biciklisek számára pedig változó árazású, a kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatok esetében sokkal olcsóbb tarifát kínálnak.

 

Volánbuszt érintő kiemelt nyári újdonságok

Június 17-étől új menetrendet vezet be a Volánbusz az ország több térségében, köztük a Balaton vonzáskörzetében is: változik a Veszprém–Balatonalmádi–Balatonfüred települések által határolt terület autóbuszvonalain a menetrend. Ennek köszönhetően a járatok a hét minden napján ütemes menetrend szerint indulnak és az eddiginél több közvetlen kapcsolatot adnak az érintett térségek nagyobb településeihez és a vasúti járatokhoz. A nyári menetrend bevezetésétől Volánbusz járatokkal kedvezőbben lehet megközelíteni a tavat Sopronból, Győrből, illetve Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből. Bővül Balaton-felvidéken, a Káli-medence térségét érintő éjszakai járatok köre is.

Valamennyi Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Balatonalmádi térségben közlekedő országos és regionális autóbuszjárat összehangoltan, a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint közlekedik majd a hét minden napján. A Balaton északi partjának érintett települései és Veszprém között egész nap egyenletesen, napközben alapvetően 30 percenként, csúcsidőben ennél sűrűbben, 10-15 percenként közlekednek majd az autóbuszjáratok. Rendszeres vasúti csatlakozások jönnek létre Veszprémben, Alsóörsön és Balatonalmádiban, továbbá bővülnek a csatlakozások az autóbuszok között is.

A nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő napokon továbbra is közlekednek éjszakai járatok Veszprém és Balatonfüred, illetve Veszprém és Balatonalmádi–Balatonkenese–Siófok között.

Új éjszakai járatokat közlekedtet a Volánbusz a nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő éjszakákon a Káli-medence térségét érintő viszonylatokban Tapolca és Révfülöp, valamint Alsópáhok–Hévíz–Keszthely és Badacsonytomaj között. Az új éjszakai járatok Badacsonytomaj, illetve Révfülöp vasútállomásokon csatlakoznak a Balatonfüred felé induló, és onnan érkező éjszakai Bagolyvonatokhoz.

 

Utazás vármegye- vagy országbérlettel

Noha a vármegye- és országbérlet elsősorban a vármegyéken belül vagy a legalább két megyén át rendszeresen ingázók számára kínál új és versenyképes alternatívát, a főváros és a Balaton között a több, sűrű megállási rendű, jellemzően 1-2 óránként közlekedő Interrégió vonatokon kivétel nélkül érvényesek az országbérletek. Az új díjterméket eddig (június 13-áig) már közel 700 ezren vették meg. Május hónapban mintegy 429 ezret, míg júniusban eddig közel 270 ezret. 

A vármegye- vagy országbérlettel utazók számára számos balatoni vonat vehető igénybe július 1-jéig:

  • A személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentesen használható, így a Déli->Parti, a Katica, a Vitorlás és a Vízipók Interrégiókon, valamint a Tanúhegy, Lesence és Fenyves sebesvonatokon, valamint a balatonfenyvesi kisvasúton mindkét új bérletfajtával lehet utazni.
  • Intercity és expresszvonatokon utazva csak felármentes szakaszokon belül érvényes mind a vármegye-, mind az országbérlet. A felármentes szakasz jellemzően az első (Budapest felőli) tóparti állomás vagy megállóhely és az adott vonat végállomása közötti szakasz. A Balaton és a Tópart Intercityk esetében Siófok és Keszthely, illetve Siófok és Nagykanizsa között a kijelölt, nem Intercity-minőségű kocsik a felármentesek.
  • A Kék Hullám Intercity Balatonalmádi és Tapolca, a Jégmadár expressz pedig Balatonaliga és Fonyód között vehető igénybe ország- és vármegyebérlettel.
  • Országbérlettel a feláras, helyjegykötelesek balatoni vonatok mindegyike igénybe vehető július 1-jétől, ehhez csupán egy, az utazás megkezdése előtt megváltott helyjegyre lesz szükség a bérlet mellett (részletek alább).

Július 1-jétől újabb változások lépnek életbe, melyekre a Balatonhoz utazóknak is érdemes odafigyelni. Ekkortól megszűnnek az IC-pótjegyek, a vasúti távolsági közlekedésben a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek, amelyek megváltásával július 1-jétől az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz.

Fontos alapszabály, hogy a vármegyebérlet továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium (1+) osztályon pedig a két új díjtermék egyike – tehát sem a vármegye-, sem az országbérlet – nem lesz felhasználható az utazáshoz.

A július első napjától érvényes módosítások összességében azt eredményezik, hogy az új vármegye- és országbérletek a korábbiaknál is több utasunknak kínálnak olcsó és egyszerű megoldást a mindennapi ingázáshoz.

A vonatokra lebontott részletes tudnivalókat a mavcsoport.hu honlapon tudják tovább bogarászni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek