Hitelt kér a MÁV

MTI   ·   2011.10.11. 15:20

A gyorsított tárgyalásos eljárás indokolásában az szerepel, hogy a MÁV adósságkonszolidációja 2011. szeptember 30-i időpontban „már nem lehetséges”, és ez likviditási gondot okoz a társaságnál maradó adósságállomány esedékessé váló adósságszolgálatának teljesítése miatt.

A hirdetmény utal arra, hogy a kormány a Széll Kálmán Tervben és a Konvergencia Programban, valamint a 2011 augusztusi kormányhatározatban eldöntötte, hogy legfeljebb 300 milliárd forint összegben átvállalja a MÁV csoport adósságait. Az ajánlatkérő idei üzleti, gazdálkodási és  finanszírozási terveit ezzel összhangban alakította ki, s a napokban vált nyilvánvalóvá, hogy az adósságkonszolidáció a tervezett összegben és időpontban nem lehetséges. A társaság meglévő forrásai nem elegendőek a tervezettől lényegesen eltérő finanszírozási helyzet kezelésére, ezért indít a MÁV gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást a hitelfelvételre.

Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a hvg.hu internetes portálnak arra a felvetésére, hogy  a MÁV adósságrendezésének jogszabályi feltételeit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem készítette el, és a 300 milliárd forintos adósság rendezéséről a jövő évi költségvetési terv sem szól egy szót sem, egy október elején adott interjúban úgy válaszolt: „Ma is abban bízom, hogy a konszolidáció mégis meg fog történni”. Az adósság rendezésével a vállalatcsoport folyó működési költségei közül kikerülne az évi 40-45 milliárdos törlesztő- és 15-20 milliárdos kamatkiadás – fűzte hozzá Szarvas Ferenc a hvg.hu internetes portálnak adott interjúban.

Kapcsolódó hírek