Hófúvások nehezíthetik a közlekedést a Dunántúlon és Borsodban

MTI/iho   ·   2015.02.07. 13:12
hof_borzal0

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője arra figyelmeztetett, hogy a nagy erejű széllökések az elmúlt napokban hullott friss havat könnyen az utak burkolatára hordhatják, azt követően, hogy például Baranya és Somogy megye déli részén egy nap alatt átlagosan 20–30 centiméternyi friss hó esett.

Közlése szerint az Útinform szombat reggeli összesítése alapján szinte teljesen megszűnt a csapadék az országban, már csak Baranya megyéből jeleznek elszórtan gyenge hószállingózást. A látási viszonyok általában jók, köd sehol sincs. A Dunántúl nyugati felén továbbra is erős szél fúj.

Hófúvás nehezíti a közlekedést Nagyrécse és Nagykanizsa között. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Varga György)

Az autópályák burkolata mindenütt vizes vagy sónedves, a főutak Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyében, valamint Vasvár, Baja és Marcali térségében még lehetnek hókásásak, latyakosak, helyenként havasak, a Balatontól északra és a keleti országrészben viszont nagyrészt szárazak a főbb útvonalak.

Baranya megyében a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti gépjárművek továbbra sem közlekedhetnek. A korlátozás az M6-os és M60-as autópályára nem vonatkozik - közölte Pécsi Norbert Sándor.

Árokba csúszott hókotrókat mentettek a tűzoltók Nagykanizsánál

Az úttisztítási munkálatok közben két hókotró is árokba csúszott éjszaka Nagykanizsa térségében, ahol szombat reggelig mintegy 20 centiméteres hó hullott.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hajnali egy óra után Sormás és Szepetnek között az árokba csúszott egy hókotró. A nagykanizsai tűzoltók kézi szerszámokkal tisztították meg a jármű körüli területet, majd egy darus kocsival csörlőzték ki az árokból a hókotrót.

Nem sokkal négy óra előtt a 7-es főúton, Zalasárszegnél szintén árokba csúszott egy hóeltakarító jármű, amelyet végül a tűzoltók ugyancsak daru segítségével tudtak kicsörlőzni az út menti területről.

A katasztrófavédelem közlése szerint szombatra virradóra Zalában mindenütt elállt a péntek reggel kezdődött havazás, ami a megye déli részén okozott leginkább közlekedési gondokat. Nagykanizsán mintegy 20 centiméternyi hó hullott, Keszthelyen pedig öt centiméter körüli a hóréteg vastagsága, míg Zalaegerszeg és Lenti környékén egyáltalán nem esett hó.

Vasút: nincs baj

A dél-dunántúli vasútvonalakon, például a Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes, a Pécs–Gyékényes vonalakon is menetrend szerint megindult a vonatközlekedés szombat hajnalban. Fennakadást nem okoz a havazás, a váltókat folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik. Ennek ellenére a friss hóval borított somogyi, baranyai területeken váltóállítási problémák, műszaki hibák napközben előfordulhatnak, aminek következtében esetenként egy-egy személyszállító vonatnál lehetséges a menetidő 5–10 perces meghosszabbodása.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek