Húsz ország 88 pilótája a nyíregyházi műrepülő-vb-n

MTI   ·   2012.06.06. 10:07

Húsz ország 88 pilótája nevezett a 10. motoros műrepülő-világbajnokságra, amelyet július 26. és augusztus 5. között Nyíregyházán rendez meg a Magyar Műrepülő Szövetség.

Ábrányi Tamás, a szövetség motoros műrepülő-szekciójának vezetője az MTI-nek szerdán elmondta: Európából 17 nemzet 70 versenyzőt, míg az afrikai, amerikai és az ázsiai kontinensről egy-egy ország 18 pilótát indít az AWAC (Advanced World Aerobatics Championships) 2012 Hungary viadalon.

A magyar műrepülő-válogatott színeiben a szekcióvezető Ábrányi Tamás mellett Karai Csaba, Keserű Béla, Kovács Gergely, Nádas Tamás és Szücs Róbert készül a világbajnokságra.

A legnépesebb csapattal, nyolc-nyolc versenyzővel az Egyesült Államok, a Dél-afrikai Köztársaság, Lengyelország és Oroszország érkezik Nyíregyházára.

A magyar csapat, amelynek felkészülését Besenyei Péter műrepülő világ- és Veres Zoltán Európa-bajnok is segíti, a kiskunlacházi és a Kecskeméthez közeli matkópusztai repülőtéren készül a megmérettetésre.

A válogatott tagjai közül az Ábrányi CAP 231, Karai EDGE 540, Keserű, Kovács és Szücs Z-50LS, Nádas pedig Extra 300 típusú repülőgéppel állt rajthoz.

A műrepülők a világbajnokságon több számban mérik össze tudásukat. A feladatokat egy háromszor ezer méteres képzeletbeli légkockában kell végrehajtaniuk, és teljesítményüket a bírók és vonalbírók pontozzák. A pilótáknak nemcsak az 1000×1000×1000 méteres „boxban” kell maradniuk, hanem előírt figurákat is teljesíteniük kell gépeikkel. Úgynevezett Q, azaz ismert kötelező, valamint free, vagyis saját tervezésű és unknown, két zárt kötelező gyakorlatot repülnek majd a vb-programban.

A pilóták „kotta” szerint repülnek, amely tartalmazza a figurákat, azok típusát és egymás utáni sorrendjét. Emellett természetesen figyelniük kell a repülési idő megtartására is, amely a felszállástól – versenyszámtól függően – 10-15 perces.

Július 23. és 25. között a hivatalos edzésnapokra kerül sor. A verseny 26-án 10:00 órakor kezdődik, az ünnepélyes megnyitót pedig aznap 18:00 órától tartják a nyíregyházi Kossuth téren. Július 27. és augusztus 3. között naponta 9:00 órától rendezik a vb-programot.

A résztvevők augusztus 4-én nagyszabású repülőnapon búcsúznak el a nyírségi házigazdáktól és a nézőktől, amelynek keretében rendezik a hivatalos díjkiosztó és a záróünnepélyt, míg a világbajnokság helyezettjei légi bemutatót tartanak.

Kapcsolódó hírek