Így épül a huszadik magyarországi Duna-híd Kalocsa és Paks között

iho/közút   ·   2022.03.28. 09:00
00_kalocsa-paks_hid

A 2024 nyarára elkészülő beruházásnak köszönhetően Kalocsa és az M6-os autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen tizenöt percre csökken – egy hetven kilométeres kerülőút megtétele válik szükségtelenné.

A munkák tavaly nyár óta tartanak. Jelenleg főként az alépítményi munkák zajlanak, de már készül a bal oldali hullámtéri híd acél felszerkezete is. A 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd három részből áll össze, amiknek a szerkezete különböző, de mégis egy egységet alkot. A bal oldali, kalocsai hullámtéri híd helyszíni összeszerelése nyolcvanöt százalékban már megtörtént. A parton készre hegesztett szerkezetet egy speciális, hidraulikus meghajtású tolópad tolja a helyére. A hullámtéri híd tizenhárom, 14,6–18,25 méter hosszú szerkezeti elemből áll. Most a tizedik elem összeszerelése folyik és a híd már kilenc sikeres tolási fázison, 135 méteren túl van, elérte a 2. jelű támaszt. Ahhoz, hogy elérje végső helyét, a 4. jelű támaszt, még közel 150 méter megtételére van szükség.

(fotók: NIF Zrt.)

Nemrég végeztek az 440 méteres mederhíd két, a mederbe tervezett pilonos támaszának cölöpözési feladataival. A két mederpillér további építése a mederfenékre elhelyezett, acélszerkezetű kéregelemmel határolt száraz munkatérben történik. A kéregelemek két ütemben kerültek beemelésre, a munkatér vízzáróságát a mederfenékre vízalatti betonozással készült alaplemezzel együtt biztosítják.

Innen épül a cölöpösszefogó gerenda, majd a pillér. A mederhíd felszerkezete a két mederpillértől kezdődően szabadon szereléssel fog történni. Az üzemben előregyártott acél felszerkezeti elemeket vízi úton szállítják a munkaterületre, daruval kerülnek beemelésre a helyükre.

A jobb oldali, paksi hullámtéri hídnál a támaszok cölöpözése készen van. Jelenleg a hullámtéri híd szerelőterének készítése zajlik. A szerelési munkák itt április végén indulnak el. Ezen az oldalon a híd a balpartihoz hasonló méretekben, tizenöt szerkezeti egységből készül és elemenként tolják majd előre, míg eléri végső helyét.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. A híd és hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek