Így szállítják a kitérőket

Vörös Attila   ·   2020.09.13. 17:00
8363_T20V8823_200911_

A hazai vasúton beépített kitérők szinte kivétel nélkül Gyöngyösön készülnek a Vamav üzemében. A termékeket speciális vagonokban szállítják a beépítési területre.

Havonta több alkalommal is vasúti rakodástól fénylik a gyöngyösi Vamav Kft. iparvágánya. A MÁV Zrt. és a Voestalpin közös cége készíti a Magyarországon újonnan beépített kitérőket, amiket nemcsak a nagyvasúton, de a villamosvonalakon is használnak. A cég a kitérők mellett átszeléseket, vágánykapcsolatokat és egyéb felépítményi szerkezeteket is gyárt.

Az előre megépített kitérők a szélességük miatt csak speciális megoldások alkalmazásával szállíthatók. Az egységeket dönthető rakfelületű Wtw teherkocsikra erősítik, azokat ferdén elhelyezve a kitérők már elférnek az űrszelvényben.

A kitérőgyár iparvágányán halad Gyöngyöshalász felé a CER Bölénye a komáromi kitérőszállítmánnyal (fotók: Vörös Attila)

Az elmúlt években a kitérőket szinte mindig a CER vasútvállalat szállította Gyöngyösről a beépítési területre. Pénteken is a CER remot Búvárja érkezett meg a kitérőgyárba, majd a rakodás befejeztével indult el Vámosgyörkön át Komáromba. A Kapella vágányzári térképe szerint Komáromban a hétvégén kitérőcsere miatti vágányzár van. A kitérők cseréjénél többnyire a szolnoki Kirow darut láthatjuk közreműködni, ez most is így van: a gépet most a 275-ös Papagáj Szili vitte el Szolnokról Komáromba szombat délben.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek