Indul a vasúton a kerékpárosszezon

iho/vasút   ·   2024.03.15. 11:00
MÁV-Start kerékpárszállító kocsi

Idén is számos vonaton nyílik lehetőséget a bicikliszállításra. Vonzó bónusz: a fixáras kerékpárjegy és a Kerékpár országbérlet.

 

Mi változott az új tarifarendszerrel?

Március elsejétől a kerékpárokat távolságtól függetlenül egységesen 500 forintos, 24 óra érvénytartamú, egyúti utazásra szóló kerékpárjeggyel lehet szállítani. Ez alól kivétel a Szeged és Hódmezővásárhely közötti tramtrain, azon ugyanis megmaradt az egy útra szóló zónajegy 235 forintért – ez a két város között a nagyvasút járatain is érvényes. A Kerékpár országbérlettel – ennek ára 4950 forint és harminc napig érvényes – a MÁV-Start (ide értve a tramtraint is) és a GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán nyílik lehetőség a kerékpárszállítás, beleértve a BKK meghatározott járatait is.

A távolságalapú kerékpárjegyek és -bérletek, valamint a Balatoni, Fertő tavi és Tisza-tavi kerékpáros túrajegyek megszűntek. A START Klub kártya birtokosai, továbbá a Magyar Kerékpárosklub tagjai továbbra is kedvezményes, az új egységes jegyárhoz igazodó 375 forintos kerékpárjegyet vehetnek. A MÁV applikációból vagy online váltva továbbra is öt százalékos kedvezményvonatkozik a kerékpárjegyek árára.

Bizonyos vonatokon (jellemzően intercity és expresszvonaton, elő-, fő- és utószezonban a Balaton térségében pedig minden vonaton) a kerékpárjegy mellé az eddigiekhez hasonlóan kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani. Ennek díjszabása szintén változott: általánosan 300 forintba kerül, de helyi sajátosság, bőséges vagy éppen szűkös kapacitás esetén 100, 650 vagy 990 forint is lehet.. A Balaton térségében május közepéig minden IC-vonatra 300 forintba kerül a kerékpárhelyjegy. Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonaton csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni, ha a helyjegyek elfogynak, másik vonatot kell választani.

Módosultak a kerékpárszállítás feltételei is: egy utas továbbra is egy biciklit szállíthat (kivéve kerékpár plusz kerékpár-utánfutó, ezek együttes szállítása megengedett), 16-os kerékátmérőig továbbra is minden bicikli díjmentesen szállítható, ám 16–20-as  kerékátmérő között csak az összecsukható, összecsukott állapotban lévők szállíthatók díjmentesen, ám a nem összecsukható (vagy nem összecsukott) kétkerekűek szállításához kerékpárjegyet kell váltani. Ezen felül továbbra is csak kerékpár viteldíj megfizetése mellett, a vonatkozó egyéb szabályok betartásával szállítható bicikli. A különleges kialakítású kerékpárok például: tandem, kerékpár-utánfutó, teherkerékpár, fatbike és így tovább) egységesen két kerékpárjegy (és két kerékpárhelyjegy) váltásával szállíthatók.

Tisza-tó

Március 15-étől idén is elindult a Tisza-tóhoz – Poroszlóra és Tiszafüredre – közvetlen budapesti eljutást kínáló Tisza-tó sebesvonat. Május közepéig hétvégi napokon, majd onnantól nyár végéig naponta közlekedik. Ez a járat hozzávetőlegesen ötven kerékpárhellyel szolgálja az utasokat, menetrendje pedig akár egynapos tókerülő kerekezést is lehetővé tesz. A Tisza-tó déli medencéje – Abádszalók és Kisköre – is elérhető vonattal a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon, az itt közlekedő regionális vonatok többségében március 15-étől kerékpárszállító kocsi is közlekedik. Kál-Kápolna Eger és a Keleti pályaudvar, Kisújszállás pedig Debrecen, Szolnok és a Nyugati pályaudvar felől érhető el a korszerű, alacsonypadlós, 6–12 kerékpár szállítására alkalmas motorvonatokkal közlekedő Agria, illetve Cívis InterRégió-vonatokkal.

Kicsit belekarcol a Tisza-tavi látképbe a tavaszi vágányzár A Debrecen–Füzesabony vonal Debrecen és Tócóvölgy közötti szakaszán a felsővezetékhálózat kiépítését végzik március 18-ától május 31-éig. Emiatt a Debrecen–Tiszalök vonalon megváltozik a menetrend, pótlóbuszok közlekednek Debrecen és Balmazújváros között. Épp ezért a Tisza-tó sebesvonat május végéig csak Budapest és Tiszafüred között közlekedik. Ebben az időszakban Debrecen felől kerékpárt szállítva Kisújszálláson át érhető el a Tisza-tó (Abádszalók és Kisköre.) Eger irányából történő utazás esetén pedig át kell szállni Füzesabonyban.

Zempléni-hegység

A kevésbé ismert, de kerékpározásra alkalmas útvonalakban bővelkedő Zemplénbe is a korábbinál könnyebb eljutni biciklit szállítva, vonattal. A Keletiből kétóránként induló Hernád-Zemplén Intercity egyik része (Zemplén IC) Szerencs, Sárospatak és Sátoraljaújhely felé teszi lehetővé tizenhat kerékpár szállítását. Így a Tokaj-Hegyalján és a Hegyközben kiépített kerékpárutakat is fel lehet fedezni – utóbbi az egykori Hegyközi kisvasút nyomvonalán vezet. A vonat másik stokkja (Hernád IC) a Hernád-völgyében halad végig, ahonnan olyan híres látnivalók és települések fedezhetők fel két keréken, mint Boldogkő vagy Regéc vára, Vizsoly és Gönc. A hegységen áttekerve, a hollóházi porcelángyárat és Füzér várát, vagy éppen a középkorban aranybányáiról híres Telkibányát is felfedezve Sátoraljaújhelyig is eljuthatunk. A vonattal nemzetközi forgalomban egészen Kassáig vihetjük a kerékpárt (hat férőhely), ahonnan a Felvidék távolabbi részei is felfedezhetők.

Dunakanyar és Börzsöny

A Dunakanyar kényelmesen elérhető a Nyugati pályaudvarról óránként induló Z70-es zónázó vonatokkal – ezeket nagyrészt emeletes KISS-motorvonatokból állítja ki a MÁV-Start. A járatokon tizenkét kerékpár szállítható. Március 15-étől hétvégén további gyorsított vonatok is bővítik a hétvégi kínálatot. Fót, Veresegyház és Őrbottyán felől óránként, Aszód felől pedig kétóránként indulnak személyvonatok Vácra – utóbbi viszonylat keleti irányból (Eger, Hatvan felől) is elérhetővé teszi a térséget –, ahol át lehet szállni a Dunakanyar felé. Váci átszállással a Kelet-Börzsöny is elérhető, ahonnan a hegységbe, illetve az Ipoly-völgyben azt megkerülő, remek kerékpáros útvonalak vezetnek. A Diósjenő–Drégelypalánk felé közlekedő S750-es személyvonatok többségébe március közepétől hétvégenként 16 kerékpár szállítására alkalmas kocsit is besoroznak.

Kerékpárral a Balaton körül

A Budapestről Balatonfüreden át Tapolcára kétóránként közlekedő sebesvonatokon már tavasszal is nagykapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek, így bátran tervezhető vonatos bringatúra a tóhoz. A déli partra közlekedő Balaton- és Tópart IC-ken nyolc-nyolc bicikli szállítható. Március 15-étől hétvégente Szombathelyről is közvetlen Lesence sebesvonat közlekedik Tapolcán át Keszthelyre, amin tizenhat kerékpár szállítható.

Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonatokon csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni. Ez a Balaton térségében a tavasztól őszig igen komoly kerékpáros forgalom miatt különösen fontos. A vasúttársaság arra bátorítja az utasait, hogy kerékpárjegyüket- és helyjegyüket váltsák meg elővételben. A konfliktusok elkerülése érdekében amennyiben egy adott vonatra már nem kaptak kerékpárhelyjegyet, ne próbáljanak ennek ellenére felszállni rá, hanem keressenek másik, számukra alkalmas vonatot. A bicikliszállítás feltételeiről, lehetőségeiről és a szállítójárművekről a vasúttársaság honlapján részletes, térképekkel és képekkel illusztrált oldalakon lehet tájékozódni.

Kerékpárral a Volánbusz járatain is

A Volánbusz idén is megoldja a kerékpárszállítási szolgáltatást egyes, kiemelt turisztikai célpontokba közlekedő autóbuszvonalain. A kijelölt járatokon március 29-étől október 27-éig szállítható bicikli a tavalyival megegyező viszonylatokon, ám jóval kedvezőbb áron, mindössze 500 forintért. A Budapest és a Mátra, a Bükk, illetve a Tisza-tó térsége között közlekedő autóbuszok mellett a fővárosból Salgótarjánba, Egerbe, Szilvásváradra, Kazincbarcikára, Jósvafőre, valamint Gyöngyösről Egeren át Miskolc felé közlekedő egyes járatokra váltható kerékpárjegy, a menetrendben megjelölt megállóhelyek között a következő vonalakon:

  • 1020 Budapest–Mátraverebély–Salgótarján
  • 1044 Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Mátraszentimre
  • 1045 Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Kékestető 
  • 1046 Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Parád–Bükkszék
  • 1049 Budapest–Gyöngyös–Domoszló–Eger
  • 1050 Budapest–Gyöngyös–Eger–Mezőkövesd–Miskolc
  • 1054 Budapest–Eger–Szilvásvárad–Kazincbarcika–Jósvafő
  • 1066 Budapest–Gyöngyös–Heves–Abádszalók–Karcag
  • 1068 Budapest–Gyöngyös–Heves–Tiszafüred

Az autóbuszok hátfalára szerelt kerékpártartókon járatonként három bicikli szállítható. A kerékpár rögzítése és levétele az autóbusz-vezető feladata. Tandem-, elektromos és háromkerekű kerékpárok szállítására ilyen módon nincs lehetőség, de az összecsukható kerékpárok a poggyásztérben továbbra is elhelyezhetők. 

A buszos kerékpárszállítási szolgáltatás további részletei, az érintett járatok menetrendje itt érhető el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek