Irány Tiszolc!

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.04.29. 19:00
zubacka_kiskep

A szervezők mindenkit szeretettel várnak május 3-án a tiszolci vasútállomásra (a „nagy” állomásra), ahol 13 órától ünnepélyesen átadják a Tiszolc–Erdőköz (Tisovec–Pohronská Polhora) között közlekedő fogaskerekű vasút felújított fogaskerekű gőzösét. A szóban forgó mozdony felújításáról bővebben itt írtunk. A vlaky.net portálon nyilvánosságra hozott friss információk szerint a fogaskerekű vasút múzeumát is megnyitják május 3-án.

fotó: zubacka.sk

Mégsem lesz teljes az öröm, hiszen egyelőre nem indíthatják el a különvonatot a vasútvonalon. A szlovák vasútiinsfrastruktúra-kezelőség (ŽSR) ugyanis nem készült még el a fogasléc kötelező javítási–felújítási munkáival. A tájékoztatóban az áll, hogy a fogaskerekű üzem valamikor a nyár végén indul csak be, addigra ígéri a ŽSR a fogaskereskű berendezések teljes beszerelését. A szervezők oldalán feltüntetett információk szerint az első igazi fogaskerekű gőzös élményvonatozás szeptember 6-án lesz.

A hivatalos meghívó sok információt nem tartalmaz. Csak annyit, hogy hol, és mikor lesz a mozdonybemutató.

A 4296-os pályaszámú gőzöst még 2002-ben sikerült Szlovákiába szállítani Erdélyből (a Karánsebes–Hátszegváralja bezárt vasútvonalról). 2006 óta zajlik a felújítása a Szlovák Köztársaság Vasútjai (ŽSR) támogatásával, nem elhanyagolható részben önkéntesek segítségével.

Tiszolc város honlapján a következő program olvasható:

- megnyitó (ünnepi beszédek)
- a tanvaldi fogaskerekű vasúttársasággal való együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása
- a felújított tiszolci vasúti múzeum meglátogatása (a vasútállomás közvetlen szomszédságában)
- a történelmi gőzös és a nosztalgiavonat megtekintése

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek