Ismét kétpályás üzem Ferihegyen

iho   ·   2016.05.01. 11:15
Ferihegy_cimkep

Elkészültek a Budapest Airport 2-es futópályája vadonatúj műszeres leszállító berendezésének építési munkái, így ismét mindkét pálya fogad és indít járatokat. A mintegy félmilliárd forintos beruházás a repülőgépek személyzetét segíti a repülőtér pályájának megközelítésében, elsősorban rossz látási viszonyok esetén – adja hírül a Budapest Airport.

A terveknek megfelelően pénteken 16:00 óra óta szállhatnak fel és le ismét a repülőgépek a 2-esen. A három hétig tartó zárás oka az volt, hogy a Budapest Airport egy új műszeres leszállító berendezést (ILS, vagyis Instrumental Landing System) telepített a repülőtér egyik fő megközelítési irányának számító 31R pályavéghez, ami a futópálya Vecsés felé eső vége.

A futópálya megnyitását követően még közel egy hónapig tart az új ILS rendszer beállítása, ellenőrzése, valamint berepülése, csak ez után állhat üzembe a vadonatúj műszeres leszállító rendszer, akkor is még csak korlátozott módon. A csúcstechnológiás berendezés teljes képességét várhatóan június végén, a korlátozás nélküli üzembentartási engedély megszerzése után lehet kihasználni.

A mintegy félmilliárdos – 465 millió forintos – beruházás első ütemének lezárultával a nyár végén megkezdődik a repülőtér másik fő iránya, az 1-es futópálya (Pestszentlőrinc felé eső) 13R végéhez tartozó ILS-ének cseréje is. Mindezt a Budapest Airport saját beruházásban valósítja meg. Az új ILS a jelenleg elérhető legprecízebb berendezés, ami ahhoz szükséges, hogy a repülőteret megközelítő légijárművek személyzetét segítse éjszaka vagy akár extrém rossz látási viszonyok között – például sűrű köd esetén - hogy pontosan a futópálya küszöbe után érjenek földet biztonságosan.

A három hétig tartó pályazár alatt a teljes forgalom a repülőtér régebbi, három kilométer hosszú 1-es futópályáján akadálytalanul zajlott. A rendelkezésre álló hosszabb idő lehetőséget adott arra is, hogy egy sor kisebb-nagyobb javítást és karbantartást is beütemezzenek a Budapest Airport szakemberei a 2-es futópályán és környezetében. Egyebek mellett elvégezték a szükséges burkolati javításokat, nagyszabású fénytechnikai karbantartást és a lámpacseréket, a nyári időszak előtt megelőzésképpen gyomirtást hajtottak végre a 3,7 kilométer hosszú futópálya környezetében, sőt, szakszemélyzet segítségével közel száz fokozottan védett ürgét fogtak be élve, és költöztettek át a Kiskunsági Nemzeti Park területére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Zöldút Kerékpár

Bubi: ferencvárosi bővülés

iho/zöldút   ·   2023.09.23. 12:05

Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A Mobilitási Héten átlépte a kétszázat a MOL Bubi gyűjtőállomások száma.