Ismét Repülőtér éjszakája az Aeroparkban: az este, amikor a repülős múlt, jelen és jövő találkozik

iho/repülés   ·   2023.08.09. 15:00
repter_ejszakaja

Különleges repülőtéri járművek és oldtimerek, kivilágított pilótafülkék, repülős talkshow-k várják az érdeklődőket augusztus 12-én, szombaton 15 órától éjfélig. Beindítják az Il–14-es motorját is!

A repülés és a repülőtér mind a mai napig sokak számára egy misztikus világ. Ennek kulisszái mögé enged betekintést ezen a hétvégén az Aeropark repülőmúzeum és számos partnere. Az este egyik fő látványossága az idén 66 éves Il–14-es utasszállító 1900 lóerős motorjának beindítása lesz. A történelmi repülőgép erőforrásának igencsak zajos bemutatója 18:00 és 20:00 órakor kezdődik. Emellett a látogatók több alkalommal testközelből nézhetik meg, hogyan üzemel egy kisméretű sugárhajtómű. Hogy teljes legyen a műszaki rajongók esti „motorkoncertje”, a repülőmúzeum szakemberei működésbe hozzák a legendás „kukacbombázó” Kamov 26-os helikopter motorját is.

A Repülőtér éjszakája az idei évben több új elemmel bővül: pilótaiskolák is kitelepülnek a repülőmúzeumba, akik pályaválasztási foglalkozásokat és bemutatókat is tartanak. Szakavatott oktatók azt mutatják meg az érdeklődőknek, hogy milyen út vezet a vitorlázó repülőgépektől a mai nagy utasszállítók pilótafülkéjéig, milyen képzéseken vesznek részt a leendő pilóták, egyáltalán milyen karrier vár azokra, akik ezzel a hivatással kacérkodnak. Külön standdal fogadja a vendégeket a Hungarocontrol, ahol a légiforgalmi irányítás kulisszatitkaiba avatnak be mindenkit, és abba, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie annak, aki a radar előtt ülve egyszerre több utasszállítónak ad utasításokat. Akit pedig a mai modern repülőgépek javítása, ápolása érdekel, vagy mérnöki pályára készül, az Aeroplex of Central Europe ferihegyi hangáraiba is bepillanthat.

Ha lemegy a nap, bekapcsolják a repülők kivilágítását (fotók: Légiközlekedési Kulturális Központ)

A repülőmúzeumban megtekinthetők lesznek azok a monstrumok, amelyek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér folyamatos téli üzemét segítik: óriási hómarókat, hótolókat mutatnak be a Budapest Airport munkatársai. Két jégtelenítő jármű is érkezik: a résztvevők láthatják, hogyan történik a hideg, csapadékos téli hajnalokon az utasszállítók alapos jégtelenítése felszállás előtt.

Ahogy leszáll az est, életre kelnek a történelmi repülőgépek pilótafülkéi, sok évtizedes műszereket és rádiókat helyeznek üzembe a múzeum dolgozói. A fedélzeten aktív és nyugállományú pilóták, légiutas-kísérők, műszakiak mesélnek arról, hogyan fejlődött a légiközlekedési iparág az elmúlt évtizedekben.

Augusztus 12-én számos, Ikarus autóbuszokkal lebonyolított reptérlátogatás indul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögé, az előre regisztrált vendégek megtekinthetik a történelmi 1-es Terminál csarnokait, valamint a ferihegyi hangárokat.

A látogatók a magyar repüléstörténet több neves személyiségével is beszélgethetnek

Az érdeklődők a repülős talkshow mellett közönségtalálkozón beszélgethetnek:

  • Szüle Zsolt kapitánnyal, aki a világ egyik legnagyobb repülőgépén dolgozik;
  • Hajdu Gergellyel, aki az egyik legmodernebb utasszállítót vezeti;
  • Józsa Dórával, aki szinte egész pályafutását a felhők felett töltötte stewardessként;
  • Leposa Attila kapitánnyal, aki a Malév történetének egyik legérdekesebb kényszerleszállását hajtotta végre egy Tu–134-essel;
  • és Horváth Sándor kapitánnyal, akinek mind a mai napig a legkedveltebb típusa a Magyarországon idén ötven évvel ezelőtt megjelent Tu–154-es.

A Repülőtér éjszakáján folyamatosan zajlanak a tematikus séták, gurulnak a repülőtéri oldtimer autók, kipróbálhatók a múzeum repülőgépszimulátorai, este pedig szabadtéri moziteremmé alakul a park egy része, ahol legendás Airport-sorozat két epizódját is műsorra tűzik a szervezők.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.