Itt a húsvét, változik a vonatok közlekedése

iho/vasút   ·   2019.04.17. 10:24

Idén a tavaszi szünet április 18-tól 23-ig, a négynapos húsvéti hosszú hétvége pedig 19-től 22-ig tart, főként a szünidő kezdetekor és végén utaznak majd sokan. Csúcsforgalom várható a pályaudvarokon, és akár félmillióan is útra kelhetnek a vonatokkal. A tapasztalatok szerint a húsvét előtti napokban kifejezetten sokan választják az online vásárlás kényelmét, az átlagos vásárlási szám a másfélszeresére ugrik ilyenkor.

A felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére egyes népszerűbb utazási időpontokban gyorsan megtelhetnek az intercity-vonatok, ezekre érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket. Az IC-khez a helyfoglalások figyelembevételével – a lehetőségekhez mérten – pluszkocsikat kapcsol a MÁV-Start. A húsvéti hosszú hétvégén a helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai csütörtöktől megtekinthetők lesznek a MÁV-csoport honlapján. A tájékoztató jellegű adatokat húsvét hétfő délutánig naponta többször is frissíti a vasúttársaság. Az utasok egy letölthető táblázatban megnézhetik, hogy hol tart a kötelező helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltsága az egyes napokra vonatkozóan, és azt, hogy a kiválasztott induló járatra van-e még szabad hely.

Az intercityken kívül a gyors-, sebes-, illetve személyvonatokat is választhatják az utasok. A Nyíregyházáról Debrecenen át Budapestre tartó, 1633-as számú Televonat a megszokottól eltérően nem vasárnap, hanem 22-én, hétfőn közlekedik . A fővárosba tartó járat kizárólag speciális, úgynevezett Televonat-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül. A Televonat a várható utasforgalomra való tekintettel hatszáz ülőhelyet kínál majd. Új intercity is közlekedik Sóstó IC néven a Budapest–Debrecen–Záhony vonalon, pénteki és vasárnapi menetrend szerint. A járat a Nyugati pályaudvarról 20 óra 23-kor indul, Debrecenbe 22 óra 52 perckor, Nyíregyházára 23 óra 24-kor érkezik meg. Visszaútban Záhonyból 18 óra 35 perckor indul, Nyíregyházára 19 óra 25-kor, Debrecenbe 20 óra 1 perckor, a Nyugatiba 22 óra 37-kor fut be.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-Start azt javasolja az utasoknak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket az ünnep előtt elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is. A megfelelő mobiltelefonon, tableten is bemutatható e-vonatjegy előnye, hogy kényelmesen, sorban állás nélkül a nap huszonnégy órájában meg lehet vásárolni, és tíz százalékkal olcsóbb a pénztárban váltott jegyeknél.

Az ünnepi időszakban is érvényesek az önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezmények: automatából vásárolt vagy online váltott, de automatából kinyomtatott jegyekre öt, e-vonatjegyekre tíz százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-Start. Az utasok az ünnepi időszakban is csaknem napi százötven csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatra válthatnak jegyet húsz százalékos kedvezménnyel, amennyiben online vásárolják meg.

A huszonhat éven aluli, diákigazolvánnyal nem rendelkező fiatalok április 18-án délelőtt tíz órától 22-én éjfélig igénybe vehetik a hétvégi, harminchárom százalékos kedvezményű menetjegyet. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek