Javaslat a miniszternek

iho   ·   2020.11.02. 15:00
12430_T20V7474_201029_

A vasúti árufuvarozó társaságok a hálózat-hozzáférési díj 2020. március 1-jétől ez év végéig tartó csökkentését kérik Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől.

A vasúttársaságok azt szeretnék elérni, hogy a kormány a pályahálózat működtetőknek fizetendő hálózat-hozzáférési díjat (korábbi nevén pályahasználati díj) 6,1 milliárd forinttal csökkentse. A Hungrail Magyar Vasúti Egyesület előterjesztésében nyilvánosságot kapó kérelem a Covid-19 járvánnyal összefüggésben a vasúti piac megsegítését célzó európai uniós rendelettel van összhangban. Az előterjesztés szerint a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt a hazai vasúti szektor idei teljesítménye tizenöt, egyes szegmenseiben pedig akár huszonöt százalékkal is visszaeshet. A helyzetet ezen felül az is rontja, hogy a teljesítmények csökkenése miatt emelkednek az állandó jellegű költségek – mint például a mozdonybérlet, a vonatszemélyzet munkabére, a kötelező teherkocsi fővizsga és a járműtárolás – költsége, a kisebb volumen következtében nő az egy tonnára jutó hálózat-hozzáférési díj, ami magasabb fuvardíjakban jelentkezhet a vasúti árufuvarozási piacon.

A Rail Cargo Hungaria tehervonata robog a 80-as vonalon. Fönt: a CER tiszaújvárosi tartályosa indul tovább Pécelről (fotók: Vörös Attila)

Magyarország számára követendő példa lehet számos ország, elsősorban Ausztria gyakorlata, ahol 2020-ra vonatkozóan száz százalékos pályahasználati-díj kedvezményt jelentettek be. Ismeretes, hogy a hazai vasúti árufuvarozást is jelentős gazdasági sokk érte a pandémia következményei miatt. A vasútvállalatok jelentős része veszteséget vár 2020-ra, és jóllehet, az elbocsátási hullám eddig elkerülte a szektort, de a tovább romló teljesítmény negatív forgatókönyvet vetít előre. A hálózat-hozzáférési díj átmeneti mérséklésével azonban a szektor levegőhöz jutna, és megőrizné képességét a nemzetgazdaság logisztikai feladatainak ellátására.

A dokumentum szerint a kedvezményre vonatkozó esetleges hazai kormánydöntést legkésőbb november elejéig indokolt meghozni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek