Javaslat egy új árufuvarozási folyosó, az Amber létrehozására

MTI/iho   ·   2016.04.06. 10:05

Egy új árufuvarozási folyosó, az Amber létrehozására nyújtott be szándéknyilatkozatot az Európai Bizottsághoz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) márciusban négy ország, Magyarország mellett Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia nevében - közölte az NFM szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a folyosó szlovén, szlovák és lengyel régiókon túl összeköttetést biztosít a szerb határhoz is.

Az Amber életre hívásával az első új uniós árufuvarozási folyosó alakul ki azóta, hogy egy közösségi rendelet 2010-ben kilenc árufuvarozási korridort hozott létre. Így a szándéknyilatkozat benyújtói vezető szerepet vállalnak a fennmaradt áruszállítási hézagok betöltésében. Az útvonalak számának növelésével pedig fokozzák a teljes vonalhálózat rugalmasságát. Az új árufuvarozási folyosó északon Varsóból és a lengyel-belorusz határtól indul, és délen a szlovén Koperig tart. Magyarországi szakaszai a Rajka-Csorna/Sopron-Zalaszentiván útvonalon vezetnek az adriai kikötőváros felé, Komáromon és Budapesten át pedig Kelebiánál a szerb határig.

A kezdeményezéssel a négy ország fejezi ki közös szándékát a nemzetközi árufuvarozás logisztikai folyamatainak fejlesztésére, a kereskedelmi és üzleti kapcsolatok ösztönzésére. Magyarország három, kelet-nyugati irányú uniós árufuvarozási folyosó tagjaként az Amber létrehozásával megerősíti pozícióját az észak-déli közlekedési irányba is. Az új folyosó kialakítása hozzájárul az egységes megoldások alkalmazásához, a nagy távolságú közúti forgalom vasútra tereléséhez. A Nyugat-Magyarországon folyamatban lévő és tervezett infrastrukturális fejlesztések megvalósulása után a vasút még vonzóbb alternatívát jelenthet az Alpoktól keletre eső nemzetközi észak-déli árufuvarozás számára.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek