Jelentkezz a csendért! Új zajvédelmi program Ferihegy környékén

iho/repülés   ·   2022.07.06. 09:00
DSC_0093

Három kerület lakói kaphatnak segítséget ablakcserére vagy szigetelésre, redőnytok-szigetelésre és szellőztető berendezésre.

Három évre elosztva mintegy 1,2 milliárd forint összegben, minden idők legnagyobb és legtöbb szolgáltatást nyújtó lakossági zajvédelmi programját indítja el szeptemberben a Budapest Airport. A több mint tíz éve futó és 2022 őszétől kibővített program célja, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők zajterhelése csökkenjen az ingatlanok nyílászáróinak utólagos szigetelése vagy cseréje révén. A Budapest Airport a korábban érintett 1500 ingatlanon túl számos további ingatlantulajdonos számára ajánlja fel a programban való részvétel lehetőségét, több ütemben megvalósítva. A Budapest Airport vezérigazgatója, valamint a XVII. XVIII., X. kerület, illetve Vecsés és Üllő polgármesterei – mint a repülőtér szomszédságában lévő kerületek és települések vezetői – közös sajtótájékoztatón jelentették be a részleteket.

A reptérkezelő szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye kiemeli, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében még 2016 februárjában jelölte ki a légiközlekedési hatóság a zajgátló védőövezetet, aminek a határait a hazai jogszabályok szerint állapították meg – tekintettel a következő tíz évben várható légiforgalom alakulására. A Budapest Airport azonban ennél már jóval korábban, 2008-ban önkéntes alapon megkezdte a repülőtér környéki lakóingatlanokban a lakossági ablakszigetelési programot, ami elsősorban a főváros XVII. és XVIII. kerületének egy részét, illetve Üllő és Vecsés bizonyos körzeteit érintette. 2008 és 2020 között mintegy 1500 ingatlantulajdonos számára ajánlották fel a lakossági ablakszigetelési programot, amelyet többszöri felhívást követően, az érintett lakók összesen harminc százaléka-a igénybe is vett.

A Budapest Airport menedzsmentje és tulajdonosai még 2019-ben önként döntöttek arról, hogy a vállalat a már évek óta futó zajvédelmi programját nagyságrendekkel kibővíti, mind a bevont területeket, mind pedig az erre szánt forrást többszörösével megnövelve, az elérhető szolgáltatásokat pedig kibővítve. A koronavírus járvány miatt azonban a program indulását el kellett halasztani, tekintettel arra, hogy a munkálatok személyes kontaktussal jártak volna.

Annak érdekében, hogy a program és az újonnan bevont településrészek a lakók igényéhez igazodjanak, a Budapest Airport 2022 elején konzultációt kezdeményezett az érintett kerületek és települések polgármestereivel. 2022 júniusára, többszöri egyeztetést követően az 1,2 milliárd forintos keretösszegű programot véglegesítették, és a következő 3 évben meg is valósítják.

A program keretében kérhető szolgáltatások:

Pótlólagos ablakszigetelés:

  • A házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira ingyenesen kérhető olyan, 6 milliméter vastagságú plusz üvegtábla az ablak nyíló szárnyának belső felületére, ami akár 10–12 decibellel csökkentheti a külső zajokat.

Ablakcsere:

  • tíz évnél idősebb ablakok esetében a hálóhelyiségekben ingyenesen, egyéb lakóhelyiségekben (például nappali) költségmegosztással kérhető.

Redőnytok szigetelése:

  • Olyan ablakok esetében, ahol a redőny közvetlenül az ablak felett egy tokban található, a redőnytok hangszigetelése is ingyenesen kérhető.

Szellőztető berendezés:

  • Olyan hangszigetelt fali készülék is ingyenesen kérhető a hálószobákba a nyugodt alvás érdekében, amely zárt ablak mellett – vagyis a külső zajok kizárásával is – friss levegőt juttat kintről a hálószobába.

A programra 2022 szeptemberétől lehet jelentkezni több fázisban. Először azokon a területeken lesznek elérhetőek a kibővített zajvédelmi lehetőségek, ahol már korábban is meghirdették a programot, biztosítva ezzel, hogy a kibővített szolgáltatások lehetőségével az itt található ingatlanok tulajdonosai is élhessenek. Ezt követően több lépésben halad tovább a program, az érintett településeken és kerületekben egyszerre bővítve lépésről lépésre a bevont területeket. További újdonság, hogy most először részt vehet a programban néhány kőbányai ingatlantulajdonos is, a X. kerület korábban nem szerepelt a programban.

Az összesen négyezer érintett lakóingatlan tulajdonosait a Budapest Airport postai úton, levélben is tájékoztatja majd a program egyes fázisairól, a program részleteiről és a jelentkezés menetéről. A programban minden ingatlantulajdonos részt vehet, akinek a kijelölt területen ingatlanja van, és a feltételeknek megfelel. A programra történő jelentkezés menete a korábbinál még gyorsabb és egyszerűbb lesz, az érintett lakóházak tulajdonosai külön erre a célra létrehozott weboldalon is leadhatják majd igénylésüket.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérizgatója a program kapcsán hangsúlyozta: „A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a környező kerületekkel és településekkel együtt évek óta, közösen fejleszti a térséget, a Budapest Airport a környéken élők életminőségére kiemelt figyelmet fordít. Nagyon fontos számunkra, hogy a zajvédelem terén minden támogatást megadjunk a környékbeli lakosoknak, minimalizálva ezzel a repülőtér zajhatásait.” Hozzátette: „Külön jelentőséggel bír számomra, hogy a szeptemberben induló program részleteit az önkormányzatokkal közösen dolgoztuk ki, hiszen úgy szeretnénk a következő három évben rendelkezésre álló 1,2 milliárd forintot elkölteni, hogy annak hatékonyságát maximalizáljuk.”

A repülőtér-üzemeltető a légitársaságok által az éjfél és hajnali öt óra között Budapest felett végrehajtott fel- és leszállások után fizetendő mélyalvási díjból befolyt összeget is a zajvédelmi programra fordítja. Továbbá egy évvel ezelőtt a vállalat megkezdte a zajvédelmi zónában található több iskola- és óvodaépület ablakszigetelését vagy ablakcseréjét is, az érintett önkormányzatokkal közösen kiválasztva az intézményeket, hangzik a reptérkezelő közleménye.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek