Jelentősen csökkent a jegyvizsgálókat ért támadások száma

iho/vasút   ·   2019.05.15. 15:10
kalauz-400

Bár több mint negyedével csökkent a támadások száma, még így is számos szóbeli inzultus és fizikai atrocitás éri a munkájukat végző jegyvizsgálókat, főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. Idén május elejéig összesen huszonnégy jegyvizsgáló szenvedett el valamilyen támadást annak ellenére is, hogy alapesetben öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, aki közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követ el. A MÁV-Start számára munkavállalóinak védelme mellett kiemelten fontos az utasok és vagyontárgyaik biztonsága is.

Testkamerákkal látta el a MÁV-Start vonatszemélyzetek egy részét, többet között ettől a lépéstől is csökkent a jegyvizsgálókat ért inzultusok száma az idei év első negyedében (fotó: MÁV-Start)

Az idei esetek tizenegy alkalommal fajultak tettlegességig (azaz ütés, lökés, karmolás, rúgás történt), amelyből egy eset nyolc napon túli sérüléssel járt. Hét esetben fordult elő tettleges becsületsértés, míg hat alkalommal verbális agresszió, fenyegetés áldozatai voltak a jegyvizsgálók. A bántalmazások idén a Cegléd és Szolnok közötti vonalszakaszon öt, a szobi, az újszászi vonalon, valamint a Cegléd és Szeged közötti vonalszakaszon három-három; a veresegyházi vonalon kettő, míg más vonalakon egy-egy esetben fordultak elő.

A vasúttársaság mélyen elítéli a munkavállalóit ért támadásokat, és mindent megtesz a jegyvizsgálók, fedélzeti jegyellenőrök biztonságának garantálása érdekében. A MÁV-Start számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg. Évente csaknem nyolcvanezer vonatot vagyonőri személyzet, tizennégyezer vonatot pedig rendőrök kísérnek.

Érezhetően pozitív eredményt hoztak a jegyvizsgálókat ért erőszakos cselekményekkel, például az ellenőrzések közbeni bántalmazással vagy azzal való fenyegetéssel szemben a pályaudvarokon elhangzó hangos figyelemfelhívások, arról hogy a jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv (BTK) szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.

A vasúttársaság jegyvizsgálói védelmében a jegyellenőrző készülék segélykérő (S.O.S.) funkcióval bővült, aminek segítségével az adott vonaton szolgálatot teljesítő kollégák probléma esetén gyorsan tudják riasztani a fedélzeten utazó vagyonőrt, a többi jegyvizsgálót, a mozdonyvezetőt vagy az üzemirányítókat. Emellett saját biztonságuk, az utasok és vagyontárgyaik védelme érdekében március végétől testkamerát viselnek a Mátészalkát érintő vasútvonalakon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók, további testkamerák beszerzése pedig folyamatban van, melyeket várhatóan ősztől vehetnek használatba a jegyvizsgálók Budapest elővárosaiban és országszerte több vasútvonalon.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek