Jelentősen nőttek a hazai buszeladások 2021-ben

Ács Attila   ·   2022.01.29. 18:05
00_buszeladasok

Európai átlagban viszont stagnálás tapasztalható.

Az Európai Járműgyártók Szövetsége (ACEA) idén is közzétette a legfrissebb eladási statisztikákat, eszerint 2021-ben gyakorlatilag ugyanannyi új buszt regisztráltak Európában (EU plusz Izland, Norvégia, Svájc, Egyesült Királyság), mint 2020-ban, mindössze egy szinte elhanyagolható, 0,1 százalékos visszaesés tapasztalható.

Jó hír viszont, hogy Magyarországon a jelentés szerint 1010 új buszt állítottak forgalomba, ami több mint 60 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Január elején részletesen is megírtuk, hogy ezek döntő többsége, mintegy 850 jármű közforgalomba került, a legnagyobb felvásárló a Volánbusz volt; több mint 700 új busz kapta meg a logójukat. A fennmaradó körülbelül 160 különjárati és egyéb feladatokat ellátó busznak a típus és kategória szerinti megoszlásáról sajnos nem közölt adatokat az ACEA, bár feltételezhetően a nagy német márkák (Mercedes, Setra, MAN, Neoplan) uralják ezt a szegmenst.

A környező Európai Uniós országok közül buszbeszerzés tekintetében 2021-ben Magyarország volt a rekorder, még Ausztriát is sikerült felülmúlni. Érdekesség, hogy a csehekkel szinte holtverseny alakult ki, mindössze néggyel több buszt regisztráltak itthon, mint náluk.

Az Európai Unióban plusz Izlandon, Norvégiában, Svácjban és az Egyesült Királyságban regisztrált új buszok 2021-ben és 2020-ban (jobboldali oszlop). Forrás: ACEA

Jó-jó ez az egyszeri szép eredmény, de vajon hogy állunk átlagéletkor tekintetében? Az ACEA legutóbbi adathalmaza erre a kérdésre vonatkozóan 2020-as, eszerint Magyarország az EU-s átlagot hozza, majdnem tizedre pontosan: 12,6 év. Uniós szomszédainkat megnézve, itt már vegyesebb a kép: Ausztria messze kitűnik a 4,9 éves átlagéletkorú buszaival, de picivel jobb a helyzet Szlovéniában és Szlovákiában is (10,1 illetve 11,3 év), Románia viszont jelentősen le van maradva a maga 18,1 évével. A sereghajtók viszont mégsem ők, hanem a görögök: ott 19,4 év a buszok átlagéletkora.

A buszok átlagéletkora Európában, országonkénti elosztásban. Forrás: ACEA

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek