Jó befektetés az arany?

iho   ·   2020.02.10. 14:32

Biztonságos aranyba fektetni?

Az arany egyik tulajdonsága, hogy értékálló, többnyire stabilak a mutatói. De ennek a stagnálásnak hátrányai is lehetnek, például nem lehet kiugróan nagy bevételre szert tenni az arany befektetéssel. Egyfelől tehát biztonságos aranyba fektetni a stabilitása okán, de kockázattal is jár, hiszen az árát a befektető nem tudja befolyásolni.

Hogy mibe érdemes fektetni a pénzünket, nehéz és érzékeny témakör, mindenképpen szakértelmet kíván a döntés meghozatala. Segítséget nyújthatnak az erre specializálódott pénzügyi tanácsadók, de jó, ha tisztában vagyunk a szolgáltatásaik hátrányaival is az előnyök mellett, Szendrei Ádám írásában részletesen véleményezi munkájukat.

Az arany árfolyama

Az arany árfolyama növekszik, de nem olyan ütemben, mint más befektetési formáké. Több tényező is mozgathatja az árfolyamát. Az aranyat több területen is felhasználják, ékszereknél, az iparban, de befektetéseknél is; ez mind kihat az aktuális árfolyamára. Az elektronikai iparban, de még a fogászatban is fontos szerepe van. További ilyen tényező az, hogy a bankok vagyonuk egy részét fizikai aranyban tárolják, így a jegybanki eladás-vétel ezzel is történik.

Az arany árfolyama tehát többnyire stabil, de értéke nehezen meghatározható.


Aranyvásárlás

Befektetési célú aranyvásárlás többféleképpen is megtörténhet. Vásárolhatunk nagymértékben arany ékszert, azonban ebben az esetben mérlegelni kell azt, hogy az ékszerboltban megvásárolt ékszer árának a fele az arany tényleges értéke. Hiszen figyelembe kell vennünk a megmunkálást, az áfát, az üzlet hasznát is.

A következő lehetőség az aranytömb vétel, de aranytömböt nehéz tárolni. Fizikailag megfelelő helyre van szükség, semmiképpen nem ajánlatos otthon tárolni, valamint nehéz vevőt találni, ráadásul nem likvid eszköz, bonyolult pénzzé tenni. Ha sikerült is, számolni kell azzal, hogy a vételi és az eladási ár között jelentős különbség keletkezett. A harmadik lehetőség arannyal való befektetésre az ETF-ek, az Exchange Truded Fund-ok, mely egy befektetési alap, részvénykosár, valamivel kisebb kockázattal. Meg lehet vásárolni a speciális aranyat kitermelő cégek részvényeit is. A lehetőségek adottak!

(x)

Kapcsolódó hírek