Jobban teljesít a szlovák Cargo

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.04.28. 12:15
Dvojicka_kiskep

A ZSSK Cargo Slovakia 2014 első negyedévében 8,74 millió tonna árut szállított. Ez az eredmény az egy évvel ezelőtti ugyanezen időszakhoz képest 6,3 százalékkal jobb. Számokban kifejezve 515 ezer tonnával több árut szállított a szlovák állami Cargo, mint 2013 első három hónapjában.

A szlovák vasúti idill: a Tátra alatt az állami Cargo hosszú tehervonata nyúlik<br>(fotó: railpage.net)

Martin Halanda, a vasúttársaság szóvivője szerint a jobb eredmény részben az enyhe télnek köszönhető, másrészt pedig a vaskohók januári és februári készletfeltöltésének. Voltak azonban újonnan kötött üzletek is, amelyek növelték a ZSSK Cargo forgalmát. A forgalomnövekedést legnagyobb mértékben a vasércszállítás segítette, az első negyedév összforgalmának harminchat százalékát tette ki ez a tétel. Tizenhat százalékban volt jelen az egyéb fémek szállítása, a forgalom tizenhárom százalékát a szénszállítás hozta. Mindemellett a legnagyobb mértékű forgalomnövekedést a vasércszállítás könyvelte el, 300 ezer tonnával több érc került a ZSSK Cargo vagonjaiba, mint 2013 első negyedévében. A faszállítás is virágzásnak indult, 100 ezer tonnával több fa került vasúti kocsikra, mint egy éve. A ZSSK Cargónak sikerült megszereznie néhány állandó szállítmányt, amelyet eddig közúton vittek.

Vasérccel teli tehervonatok a Tiszacsernyőhöz közeli Dobra rendezőpályaudvaron<br>(fotó: a szerző)

A lista másik végére, azaz a negatív számok halmazába leginkább a fémek szállítása tartozik, ebből az áruból 29 ezer tonnával kevesebbet szállítottak az idén, amit a cég azzal magyaráz, hogy az acélgyárakba kevesebb vashulladékot szállítottak. Csökkent a szénszállítás is, ebből 26 ezer tonnával kevesebb került a ZSSK Cargo vasúti kocsijaiba.

Nagy a konkurenciaharc Szlovákiában is a vasúti teherszállításban, egyre több fuvart elhalásznak a ZSSK Cargo elől a magánvasutak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek