Jöhet a maradék huszonegy KISS is, mihelyst lesz rá forrás

iho/vasút   ·   2019.08.27. 18:20
kisskiss

A MÁV-Start Zrt. és a Stadler Bussnang AG által 2017 augusztusában aláírt, összesen negyven kétszintes, hatszáz férőhelyes motorvonatra érvényes keretmegállapodással első körben tizenegy, 2018 decemberében pedig további nyolc KISS-szerelvény szállításáról egyeztek meg a felek. A további huszonegy motorvonat beszerzéséről szóló írásbeli konzultációs folyamat is eredményesen zárult, melynek köszönhetően a szerződés szeptember első felében várható aláírását és az elérhető forrásokat követően kezdheti meg a gyártást a Stadler. A huszonegy új motorvonat 100 milliárd 750 millió forintból valósulhat meg uniós és hazai költségvetési támogatással. A tervek szerint 2021 tavaszától havi egy-egy új, emeletes szerelvény állhat forgalomba az újszászi, a székesfehérvári és a győri vonalakon.

Az első tizenegy KISS gyártása terv szerint zajlik, az első két szerelvény már el is készült. 2021-ben érkezik a következő nyolcas adag, a fennmaradó huszonegyet pedig forrás rendelkezésre állása esetén rövid időn belül elkezdheti építeni a Stader (fotó: Vörös Attila)

Az első tizenkilenc vonat gyártása a tervezett ütemben halad, 2020 februárjától tizenegy, 2020 végétől pedig további nyolc KISS szállítja majd az utasokat a legforgalmasabb Budapest–Vác–Szob (70-es) és Budapest–Cegléd–Szolnok (100a) elővárosi vasútvonalakon.

A kétszintes motorvonatok a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas, három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható mosdóval felszerelt utastérrel, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek. A multifunkciós terekben pedig négy kerekesszék, illetve tizenkét kerékpár vagy öt babakocsi is szállítható. A gyors utascserét oldalanként tizenkét ajtó a segíti.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek