Jól vizsgázott az új amerikai űrmentőrendszer

iho/repülés   ·   2011.10.24. 12:00
f9-thaicom-launch_cimkep

Az amerikai emberes űrprogramra készülő magáncégek egyike sikeresen végrehajtotta az egyik legfontosabb kísérletet, amely elvezethet az új amerikai űrhajóhoz. A Space Exploration Technologies (SpaceX) bejelentette: tökéletesen működött az a fellövésmegszakítási rendszer, amelynek célja az űrhajósok mentése abban az esetben, ha a hordozórakétával valami baj történik még a pályára állítás előtt.

A kaliforniai kísérleti bázison kipróbált rendszert a cég forradalminak nevezi, és valóban alapjaiban eltér az eddig szokásostól. Az amerikai és az orosz hordozórakétákon is a csúcson lévő űrhajó fölé még pluszban egy úgynevezett „mentőtornyot” építettek, amely nem volt más, mint egy kisebb rakéta, amely baj esetén elröpítette volna a hordozórakétától leválasztott űrkabint.

Ezen a képen jól látható a mentőrakéta egy Szojuz-rakéta csúcsán <br>(fotók: SpaceX, wikimedia)

A SpaceX megoldása azonban ugyanúgy újra használható, mint a rendszer többi eleme, beleértve az űrkabint: a mentést végző rakétahajtóműveket ugyanis a hétszemélyes Dragon űrhajó oldalára szerelik, ami nemcsak azért jó megoldás, mert az egész mentőrendszer a kabinnal együtt a következő fellövéseken is használható marad, hanem mert elmarad egy kényes mozzanat, nem kell a mentőrakétát, a „tornyot” lerobbantani a fokozatról, mielőtt az a pályára ér. Az újra használható mentőrendszer ráadásul erősen csökkenti a fellövés költségeit is.

A SpaceX mentőhajtóművei viszik az egész űrhajót

A megoldást a NASA is jóváhagyta. „Mindez egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy az Egyesült Államoknak ismét legyen emberes űrkapacitása” – mondta a SpaceX egyik programfőnöke, Garrett Reisman volt űrhajós.

Miután tavaly júniusban és decemberben maga a hordozórakéta, a Falcon 9 is jól vizsgázott, a SpaceX erősen reméli, hogy az első lesz az új amerikai űrhajók versenyében, annak ellenére, hogy nemrég a Boeing is bejelentette, gyorsítja a maga űrhajórendszerének kiépítését.

Így mentették volna (szerencsére sosem kellett) az Apolló-kabint, ha a Saturn-V elromlott volna

Ugyancsak fontos elem az új amerikai űrjármű megteremtése felé a NASA egyik főnökének javaslata, miszerint az oroszoknak a Szojuz űrhajókkal végzett „taxiztatásért” fizetendő 2016 utáni költségeket inkább fordítsák az amerikai magáncégek űreszközeinek gyorsabb kifejlesztésére.

Kapcsolódó hírek