Jönnek a visszaváltható tasakok

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.09.12. 12:00
Repetebox_01

Az e-shopok forgalma évről évre nő, negyedéves összehasonlításban is kétszámjegyű bővülési tempót mutatnak a statisztikák. Egyre többen és egyre többet vásárolunk interneten, különböző e-shopokban. Temérdek műanyag, papír és egyéb hulladékot termelve az egyes csomagokkal. Az egyik cseh start-up éppen ezt szeretné visszaszorítani, és a Repetebox projekttel átformálni a jelenlegi, valamint megalkotni a jövő csomagolási szokásait.

A tasak félbehajthaó, használata egyszerű, visszaváltható (fotó: Repetebox.cz)

A Repetebox lényege, hogy visszaváltható, többször is (akár százszor) használható, műanyag vászonból készült boríték, tasak, amit a megvásárolt termék átvétele, vagy az otthoni kicsomagolás után visszaválthat a vásárló. A Repetebox lényegében egy tépőzárral ellátott boríték, vagy tasak, amely több méretben is kivitelezhető. A cseh start-up kezdeményezés célja, hogy egy működő csomagolásvisszaváltó hálózatot építsen ki például valamelyik e-shop segítségével, leginkább olyannal, amelyiknek van saját automatizált csomagkiadó hálózata. Számítások szerint egyetlen Repetebox élettartama során, maximális kihasználtság mellett akár 25 százalékkal is csökkentheti a csomagolásból származó hulladék tömegét, s akár ötven százalékkal is csökkentheti a hulladék mennyiségét.

A legnagyobb cseh internetes üzlet, az Alza.cz már teszteli is a Repeteboxot pozsonyi raktárában, az eddigi felhasználóknak tetszik az újítás, szívesen váltják vissza a megvásárolt áru csomagolását.

Világszerte élelmiszerlánci törekvés, hogy minél több környezetkímélő csomagolóanyagot használjanak. Az iholog.hu adta közre, hogy a Spar teljes hálózatában elérhetővé teszi a többször használatos zöldség-gyümölcs tároló tasakokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek