Jönnek az ünnepek, változik a közlekedési rend

iho/vasút   ·   2018.12.19. 12:44

Változik a vonatok közlekedési rendje karácsonykor: december 23-án, vasárnap, 24-én, hétfőn és 25-én, kedden az ünnepnapi, 26-án, szerdán a vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek a vonatok. Az év végén és a jövő év elején is lesznek változások: december 30-án, vasárnap és 31-én, hétfőn az ünnepnapi, január 1-jén, kedden a vasárnapi menetrend érvényes. Január 2-án, szerdán azonban már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

A korábbi tapasztalatokat figyelembe véve idén az elővételekkel együtt december 20-tól nőhet a jegyvásárlás, várhatóan december 21-e, péntek, a téli szünet előtti utolsó tanítási nap lesz a legforgalmasabb az ünnepek előtt, de december 22-én, szombaton, a délelőtti órákban is erős utasforgalomra lehet számítani. Karácsony után december 27-én, csütörtökön és 28-án, pénteken jelentkezhet ismét nagyobb utasforgalom. Az előzetes becslések szerint december 21-én várhatóan több mint százharmincötezren, december 27-én százhúszezernél többen, 28-án pedig közel száztízezren válthatnak vasúti jegyet. Az új év első munkanapja január 2-a, szerda lesz, ezért a MÁV-Start arra számít, hogy az utasok száma a január 2. és 4. közötti rövid munkahéten is magas lesz, főként a munkahelyre és az oktatási intézményekbe fokozatosan visszatérők miatt. A bérletváltás szempontjából január 4. és 7. lehet kiemelkedő, erre a pénztári szolgálat megerősítésével is készül a vasúttársaság.

A MÁV-Start a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül számos intercityt is indít. Ezek a jelentős felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére az ünnepi időszakban, kiváltképp egyes népszerűbb utazási időpontokban gyorsan megtelnek, ezért az intercitykre érdemes elővételben, utazás előtt több nappal megvenni a menet- és helyjegyeket. A helyfoglalások figyelembevételével a lehetőségekhez képest az IC-khez plusz kocsikat kapcsol a vasúttársaság.

A vasúttársaság több mentesítő vonatot is indít az ünnepi időszakban. Például december 21-én a Nyugati pályaudvarról 17 óra 28 perckor mentesítő sebesvonat, 20 óra 23-kor pedig intercity megy Nyíregyházára, Szolnok és Debrecen érintésével. Emiatt a Nyugatiból 17 óra 28-kor Ceglédre induló 2608-as számú G50-es járat, valamint a 18 óra 24 perckor Ceglédről startoló 6118-as számú személyvonat nem közlekedik – a mentesítő sebesvonat a kimaradó vonatok menetrendje és megállási helyei szerint halad. A szabolcsi megyeszékhelyről 19 óra 31-kor indul mentesítő IC a Nyugati pályaudvarra. Szintén ugyanezen a napon a 6128-as számú, 22 óra 52 perckor Debrecenből Nyíregyházára induló járat módosított menetrend szerint közlekedik.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-Start azt javasolja az utasoknak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket az ünnepek előtt elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is. Az okostelefonon, tableten is bemutatható e-vonatjegy előnye, hogy kényelmesen, sorban állás nélkül a nap 24 órájában meg lehet vásárolni, és tíz százalékkal olcsóbb a pénztárban váltott jegyeknél. Az automatából vásárolt vagy online vásárolt és automatából kinyomtatott jegyekre öt százalékos kedvezményt nyújt a vasúttársaság.

A napi 148, csúcsidőn kívüli, a menetrendi keresőben @ jellel jelölt, általában alacsonyabb kihasználtságú járattal húsz százalékos kedvezménnyel lehet utazni tavaly decembertől, amennyiben legalább száz kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe. A nagyarányú kedvezménnyel a Budapest–Szombathely/Zalaegerszeg, a Budapest–Tapolca, a Budapest–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa/Keszthely, a Budapest–Pécs, a Budapest–Eger/Sátoraljaújhely, a Budapest–Záhony, a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza és a Budapest–Szeged viszonylatokon lehet élni.

A huszonhat éven aluli, diákigazolvánnyal nem rendelkező fiatalok a december 21-én délelőtt tíz órától 2019. január 1-jén éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, harminchárom százalékos kedvezményű menetjegyet. A gyermekek, családosok, tanulók, diák és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek