Jövőre mehet tőzsdére a Waberer's

MTI/iho   ·   2016.06.29. 14:19

Wáberer György, a közúti fuvarozó vállalat alapítója, korábbi vezetője, aki stratégiai tanácsadóként segíti a társaság részvényeinek versenyhatósági jóváhagyás után 97,1 százalékát tulajdonló Mid Europa Partners magántőke-befektetési alapot, szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: már nemcsak saját vállalkozása, hanem a közúti árufuvarozási, személyszállítási és logisztikai szakma számára is szeretné hasznosítani tapasztalatait mint miniszterelnöki megbízott és mint a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke. A társaság új vezérigazgatója Lajkó Ferenc, aki tizenöt éve dolgozik a Waberer's-nél, elmondta, továbbra is magyarországi központú cég szeretnének maradni, ugyanakkor erősen gondolkodnak nemzetközi akvizíciókban, értékesítési irodákat már nyitottak Európa-szerte, de fizikai telephelyeket is szeretnének külföldön létrehozni.

Bethlen Miklós, a Mid Europa partnere és budapesti irodájának vezetője kérdésre válaszolva elmondta, az árat, amelyért kivásárolták a korábbi fő tulajdonost nem szeretnék nyilvánosságra hozni, de "mindkét fél elégedett a tranzakcióval". Azért is vették meg a céget, mert az utóbbi 20 évben évente több mint tíz százalékot növekedett és ezt tovább lehet fejleszteni nemzetközileg.  Vélemény szerint "nagyon jó tőzsdei sztori lehet" a vállalat, annak ellenére, hogy most nem volt megfelelő a pillanat a bevezetéshez. Első körben csak egy részét vinnék tőzsdére a részvényeknek, és mindenképpen a budapesti tőzsdén gondolkodnak, de nem zárta ki a lehetőséget, hogy másik tőzsdén is megjelenjen a cég. Arra a kérdésre, hogy önkéntes volt-e a részvényeladás, mivel a tőzsdére lépés elhalasztása a BÉT honlapjára feltöltött dokumentum szerint "gyorsított eladási-vételi folyamatot" indított el a tulajdonosok között, Wáberer György és Bethlen Miklós is megerősítette, semmilyen kényszer nem merült fel, kiemelve, hogy a Mid Europa már öt éve partnere a Waberer's-nek.

Wáberer György beszámolt arról is, hogy az ingatlanfejlesztés területén szeretne budapesti projektekbe beszállni, említette a MOM park mellett tervezett irodakomplexumot és tárgyalásokat folytat a Rózsadomb projektről is, a Komjádi uszoda feletti "szégyenfolt" megoldására. A Waberer's International Nyrt. a múlt csütörtökön közölte, hogy visszaalakul zártkörű részvénytársasággá, amennyiben a részvényesek jóváhagyják a cég rendkívüli közgyűlésének napirendje szerinti előterjesztést. A 2016. július 15-re szóló meghívót a társaság múlt csütörtökön tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján, miután múlt szerdán bejelentették, hogy Mid Europa Partners teljes ellenőrzést szerzett a Waberer's-ben, megvásárolva Wáberer György tulajdonrészét a társaságban. A Mid Europa így 56,8 százalékos részesedését 97,1 százalékra növeli.

A Waberer's International Nyrt. tavaly kezdeményezte részvényeinek tőzsdére vitelét. Novemberben azonban a kedvezőtlen nemzetközi helyzetre hivatkozva a tervezett részvénykibocsátás elhalasztásáról határoztak. A cég részvényeit október 6-án vették fel a BÉT terméklistájára. A társaság tavalyi árbevétele 5,3 százalékkal, 522,5 millió euróra emelkedett, mérleg szerinti eredménye elérte a 12,4 millió eurót, 12,1 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest - közölte a társaság korábban az MTI-vel. A társaság a nemzetközi közúti fuvarozás feltételeinek jelentős romlása ellenére növelni tudta EBITDA - a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti - eredményét, amely 2015-ben 69,3 millió euró volt, 3,1 százalékkal több, mint 2014-ben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek