Joystickkal vezetik át a városon az Endeavourt

MTI   ·   2012.08.10. 12:45

Több száz fát kell kivágni, jelzőlámpákat, közlekedési táblákat leszerelni októberben Los Angelesben, hogy az Endeavour űrsikló megtehesse utolsó útját a szárazföldön végső otthonába, a kaliforniai tudományos központba.

Az óriás űrjármű, amely egykoron óránként 28 160 kilométeres sebességgel száguldott a világűrben, utolsó útján óránként három kilométeres sebességgel halad majd a Los Angelesben lévő központba. „Ezt leszámítva soha többé nem lehet majd látni, amint űrsikló gördül végig az utcán” – hangoztatta Jeffrey N. Rudolph, a központ igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Az október 12-én kezdődő szárazföldi utazást kétnaposra tervezik. A 18 méter magas és 24 méter szárnyfesztávolságú űrrepülőgép négy önjáró, számítógép segítségével összehangolt kerekes jármű segítségével halad majd keresztül Los Angeles utcáin. Mellettük halad majd egy mérnök, aki joystickkel fogja irányítani a monstrumot.

Az Enterprise űrrepülőgépet, mely egy Boeing 747-es hátán egy utolsó tiszteletkört tett New York felett, április 27-én szállították át végső állomáshelyére, a Manhattan szigetén lévő Intrepid tengeri, légi és űrmúzeumba.

Az Egyesült Államok tavaly zárta le az első űrrepülőgép-programot, és a meglévő gépeket négy nagyváros múzeumai között osztották szét. A Discovery már Washingtonban van, az Endeavour most Los Angelesbe kerül, míg az Atlantis marad Floridában, a Kennedy Űrközpontban.

Az Endeavour szeptember 20-án érkezik meg egy Boeing 747-es repülőgép tetejére szerelve a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtérre, és ott marad október 12-ig. Az űrrepülőgép utolsó útján valójában hazatér Kaliforniába, hiszen ott szerelték össze, a Los Angelestől északkeletre fekvő Palmdale-ben. Első útján is a dél-kaliforniai Mojave-sivatagban szállt le, az Edwards légi támaszponton.

Az Endeavour tavaly fejezte be 25. küldetését. 1991-ben került az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA kötelékébe; az utolsóként elkészült űrrepülőgép a Challengert váltotta fel, amely 1986-os fellövésekor megsemmisült.

Kapcsolódó hírek