Karácsonyi és év végi közlekedési rend a vasúton: elővétel, online vásárlás, ezek a varázsszavak

iho/vasút   ·   2019.12.18. 09:00
00_jegyvasarlas_tatabanya

December 23-án a pénteki, 24-én a szombati, 25-étől 28-áig az ünnepnapi, 29-én a vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek a vonatok. A jövő év elején is lesznek változások: január 1-jén az ünnepnapi menetrend érvényes, 2-án, csütörtökön már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

A korábbi tapasztalatokat figyelembe véve idén várhatóan december 20-án, pénteken, a téli szünet előtti utolsó tanítási nap lesz az egyik legforgalmasabb az ünnepek előtt. Szintén erős forgalomra számít a vasúttársaság 21-én, szombaton a délelőtti órákban, illetve december 23-án, az ünnep előtti utolsó munkanap délutánján. Az előzetes becslések szerint 20-án és 23-án is várhatóan több mint 100 ezren kelnek majd útra, ennek megfelelően már december 19-étől nagyobb sorokra lehet számítani a pénztárakban. Karácsony után várhatóan 29-én, vasárnap jelentkezhet ismét nagyobb utasforgalom, de tömeges visszautazás leginkább január 1-jén délután, 2-án reggel, illetve az iskolai szünet végén, 5-én várható. Ekkor ismét napi 100 ezer főt jóval meghaladó utasforgalom várható.

A MÁV-Start a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül számos, – a helyfoglalások figyelembevételével plusz kocsival kiegészített – intercityt is indít, igazodva az ünnepek alatt várható utasforgalmi igényekhez. Ezek a jelentős felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelnek, ezért az intercitykre is érdemes elővételben, utazás előtt több nappal megvenni a menet- és helyjegyeket.

Érdemes a csúcsidőn kívüli – a menetrendi keresőben @ jellel jelölt – járatok között is keresgélni. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokkal ugyanis húsz százalékos kedvezménnyel lehet utazni, amennyiben legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe. A nagyarányú kedvezménnyel

  • a Budapest–Szombathely/Zalaegerszeg,
  • a Budapest–Tapolca,
  • a Budapest–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa/Keszthely,
  • a Budapest–Pécs,
  • a Budapest–Eger/Sátoraljaújhely,
  • a Budapest–Záhony,
  • a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza
  • és a Budapest–Szeged

viszonylatokon legalább 100 kilométer távolságra közlekedő, @ jellel jelölt napi 148 vonat utasai élhetnek.

Megnövekvő forgalom és terhelés idején az online jegyváltás a fizetési tranzakció során átmenetileg lelassulhat. A folyamat megszakítása helyett jobb várni pár percet, mert a fizetési terhelés a SimplePay-ben végrehajtódhat. Ekkor a fizetés megtörténik és a jegyet is elkészíti a rendszer, a fizetésről és a jegyről is kap e-mailt a felhasználó. Megszakítás esetén, amennyiben az utas nem kap jegyet, akkor a MÁV-Start értékesítési rendszere a tranzakciót követően 30–40 perccel automatikusan sztornózza a fizetést.

A 26 éven aluli – diákigazolvánnyal nem rendelkező – fiatalok a december 20-án 10 órától 2020. január 1-jén éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, harminchárom százalékos kedvezményű menetjegyet. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok stb. is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.

 

Bérletvásárlás

A MÁV-Start azt javasolja az utasoknak, hogy a januári bérletek megvásárlását ne halasszák a január 5. utáni időszakra. Ugyanakkor a decemberre szóló dolgozó- és tanuló bérletekkel 2020. január 7-éig lehet utazni.

(X)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek