Kék fényben fürdik a repülőtér…

iho/repülés   ·   2021.07.23. 12:00
Kéklámpás - Aeropark

Hagyományteremtő kéklámpás találkozó és felvonulás az Aeroparkban, speciális feladatokat ellátó helikopterekkel, több mint 50 tűzoltó-, rendőr- és mentőautóval.

Egy nagy repülőtér, mint egy nagyváros, mindenféle szolgálatokkal, amelyek, ha szükséges, a lehető leggyorsabban kell, hogy eljussanak a jókora területbármely pontjára, és akkor bekapcsolják a megkülönböztető jelzéseket. Ezért is ígérkezik izgalmasnak az új ötlet, pláne, hogy megint sikerült egy különleges kategóriába gyűjteni földi és légi eszközöket egyaránt...

Nem hétköznapi járművek veszik birtokba az Aeroparkot szombaton, hangzik a múzeum közleménye. Több mint 30 tűzoltóautó, köztük fecskendők, műszaki mentő szerek, oldtimerek érkeznek Ferihegyre, amelyek jó része folyamatosan mozogni fog és izgalmas bemutatókat tart. Az ország számos részéről ide látogató önkéntes tűzoltó egyesületek a többi között Mercedes, Rosenbauer, Rába, Steyr és Spartan típusokat vonultatnak fel, de a kínálatban szerepel majd tűzoltó Trabant és Lada is. Bemutatkoznak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egykori és mai tűzoltóautói, gurulás és beavatkozás közben láthatjuk a 40 éves Simbát és a legújabb, habbal oltó monstrumokat is.

(fotók: Aeropark)

A nagyszabású eseményen láthatóak lesznek a Kresz Géza Mentőmúzeum gyűjteményébe tartozó mentőautók (a többi között Nysa, Uaz, Robur), amelyek egykor rendszeres résztvevői voltak a közúti forgalomnak. Oldtimer, ma már ritkaságnak számító rendőrautókkal érkezik a Hagyományőrző Rendőrszázad.

A Kéklámpás Találkozó egyik főszereplője lesz délelőtti órákban a Légirendészet egyik MD902-es helikoptere, valamint a légimentők EC-135-ös helikoptere, amelyet a nap egy részében kívül-belül megtekinthetnek a látogatók.

A nagyszabású programmal az Aeropark azoknak a szolgálatoknak az áldozatos munkájára szeretné felhívni a figyelmet, melyek dolgozói erőn felül teljesítettek a pandémia elmúlt másfél évében – emelte ki Somogyi-Tóth Dániel, a Légiközlekedési Kulturális Központ alapító-ügyvezetője.

A kéklámpások érkezése és beállása után indul a programdömping a repülőmúzeumban. Az egyesületek sorra megmutatják, hogy mi mindenre alkalmasak járműveik, hogyan történik egy beavatkozás. Egész nap zajlik az élménytűzoltóautózás, emellett számos szer kívül-belül megtekinthető lesz, a szakemberek megismertetik a járművek felszereléseit. Látványos gyakorlat keretében ismerhetik meg a vendégek, hogyan történik egy roncsból mentés, a szakemberek felaprítanak egy teljes Nissant. A látogatók emellett számos speciális eszközt kipróbálhatnak, elsajátíthatják az újraélesztés alapjait, és azt is megtudhatják, mit kell tenniük, ha elsőként érkeznek egy baleset helyszínére.

17 órakor pedig indul a Találkozó egyik leglátványosabb programja: a járművek konvojba szerveződnek és rendőri felvezetés mellett izgalmas felvonulásra indulnak az Aeropark–Vecsés–Ecser–Vecsés–Aeropark útvonalon.

A program az Országos Mentőszolgálattal, a Hagyományőrző Rendőrszázaddal, a Magyar Tűzoltószövetséggel, a Légirendészeti Szolgálattal, a Budapest Airporttal, Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, az ORFK-val, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel együttműködésben valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek