Kerékpáros nyom a Margit hídon

iho/közút   ·   2011.07.13. 16:19
Erről a Fővárosi Közgyűlés tavaly ősszel György István főpolgármester-helyettes előterjesztése nyomán döntött. A felfestett piktogramok felhívják a figyelmet a hídon kerékpározókra, ezzel segítik a gépjárművezetők és kerékpározók közös közlekedését, a kölcsönös odafigyelést. 

A kerékpáros piktogramok felfestését 2011. július 14-én éjszaka végzik – áll a BKK közleményében. A piktogramok felfestéséről azután döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy 2010 őszén a projekt felülvizsgálatakor kiderült: a korábban kialakított műszaki tartalom a kerékpározás szempontjából elfogadhatatlan. A probléma megoldása érdekében számos döntés megszületett, ennek része a kerékpáros piktogramok felfestése a forgalmi sávokban. Ezeken túlmenően a Közgyűlés döntött a déli járdán közös gyalog- és kerékpárút létesítéséről, amely folyamatban van. Az északi járdán vezetett kétirányú kerékpárút kapcsán a rámpák megfelelőségével kapcsolatos jogos kritikák nyomán pedig a BKK elrendelte a rámpák szélesítését és átépítését, a kerékpározhatóság biztosítása érdekében.

A felfestendő sárga színű piktogramok a kerékpárosok részére a haladás nyomvonalát és irányát jelzik, valamint megkönnyítik a hídra történő szabályos felhajtást, a gépjárművezetők számára pedig figyelemfelhívó hatásúak. A forgalmi sáv jobb szélén szabályosan lehet kerékpározni, a járdán azonban a felújítás befejezéséig és a járdán vezetett kerékpárutak átadásáig csak tolni szabad a biciklit. A piktogramok a hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint jelentősen javítják a forgalombiztonságot, és csökkentik a balesetveszélyt – áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek