Kései első hó, gyors és kitartó zűrzavar a közlekedésben

iho   ·   2014.01.24. 21:51
ho3M7cim

Nem sokkal este kilenc után elindult a 60-as, Pécs–Gyékényes vonal forgalma. A Középrigócnál a pályára dőlt fát eltávolították. A vonatok 60–100 perces késéssel közlekednek. Nem javult a helyzet azonban a 41-esen: egyelőre a pályát tisztítják meg a rádőlt fáktól, a felsővezeték kijavítása csak ezután következhet. A helyreállítás akár reggelig is eltarthat, a vonatok az állomásokon várakoznak.

372 munkagép dolgozott péntek délután az utakon országszerte.

(Fotó: MTI/Varga György)

Az Útinform péntek esti jelentése szerint az M1-es és az M5-ös autópálya végig sónedves, az M6-os Tengelicnél havas, utána végig hókásás, az M7-es sónedves, a fonyódi szakasz latyakos, Eszteregnyénél hókásás. Jelenleg 372 munkagép dolgozik azon, hogy a síkosság sehol se alakuljon ki.

A főutak a Dunántúlon a Balatontól északra sónedvesek, a déli területeken latyakosak, vagy hókásásak. Havas a burkolat Vasvár, Dunaújváros, Kaposvár, Pécs és Szentlőrinc környezetében. A délkeleti területeken sónedves, latyakos burkolatra kell számítani.

Elzárt település nincs Somogy megyében, a hólánc használatát sem rendelték még el, de továbbra sem lehet közlekedni néhány négyszámjegyű úton: a 6607-es úton Somogyapáti után, Somogy megye irányába, valamint Lad és Patosfa között

Járható már az M60-as is, ahol Abaliget és Husztót közötti utat kamionok elakadása miatt akadt el a forgalom.

Nem mennek be a távolsági buszok a Pécshez közeli Kővágótöttösre, de a közlekedés Kővágószőlős, Cserkút, és Bakonya térségében is nehéz – közölte a Pannon Volán Zrt.

Baranyában megyében továbbra sincs elzárt település, de a távolsági autóbuszok átlagosan ötven, a vonatok kevesebb, mint harminc percet késnek.

(Fotó: sonline.hu)

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint Pécsen folyamatos a helyi járatú autóbuszok közlekedése, de a járművek bizonyos szakaszokon korlátozottan közlekednek. A 22-es vonalon Istenkútig járnak a buszok, a 4Y-os járat a Palahegyi útig, a 36-os és 37-es busz az Angster József utcai megállóig közlekedik, a 35-ös jelzésű busz csak a Dömörkapuig szállítja az utasokat.

Baranya megyében pénteken harmincöt esemény történt a havazással összefüggésben, ebből huszonöt esetben volt szükség a katasztrófavédelem erőire. A hivatásos tűzoltókat elsősorban elakadt autóbuszokhoz, kamionokhoz és személyautókhoz riasztották, egyik esetben sem sérült meg senki.

Rengeteg volt a baleset Somogy útjain, egy ember megsérült. Több mint tízszer riasztották a Somogy megyei tűzoltókat hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek műszaki mentéséhez. Enying külterületén, a 64-es főúton kamion és személygépkocsi ütközött. A személygépjármű utasa megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.


(Fotó: MTI/Varga György)

Kamionstop Somogyban. A Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóság igazgatójának javaslatára Somogy megye területére elrendelte a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek forgalmi tilalmát délután fél háromtól. A kamionstop minden utat érint az M7-es autópálya kivételével.

Horvátországról nem jöhetnek be a kamionok hazánkba. A 7,5 tonna össztömegnél nagyobb súlyú járműveknek Drávaszabolcsnál engedélyezték ugyan a belépésüket, de Siklóson, kijelölt parkolóban kell várakozniuk.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a havazás a szombat délelőtti órákig folytatódik.  Szombat reggelig fokozatosan csökkenő intenzitással lassanként megszűnik a havazás a Dunántúl nagy részén. Reggel már csak a délkeleti tájain lehet gyenge, illetve közepes intenzitású havazás. Az Alföldre és északkeletre helyeződik át a havazás súlypontja. Szombaton a nagyobb hómennyiség a keleti határ mentén és Szabolcsban valószínű. A reggelig valószínű friss hó mennyisége a déli, délkeleti megyékben meghaladhatja 10 centimétert, majd estig a Tiszántúlon eshet még újabb 5–10 centiméter, a Nyírség északi részén lehet ennél több összességében.

(met.hu)

Pénteken az élénk, időnként erős északkeleti szél főként a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat. Kiemelten Baranya megye, a Mecsek térségében lehet erősebb hófúvás, ahol kedvezőbbek a feltételek (több hó és erős szél). Szombaton a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja az élénk; nyugaton és északkeleten az erős szél a havat.

Péntek este az Alföld délkeleti részén átmenetileg előfordulhat ónos eső (akár eső is, majd késő estétől ismételten havas eső, havazás várható).

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek