Kész a Regionova szlovák változata

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.11.14. 12:34
kiskep

Szerdán arról írtunk, milyen újdonságok vannak a zólyomi járműjavító háza táján. Most egy újabb fejleményről számolhatunk be. Elkészült a Zólyomi Vasúti Járműjavító és Gépészeti Vállalat (ŽOS Zvolen) által felújított kétrészes motorvonat, amely a 813-913-as sorozatot kapta. A cseh Regionovához hasonló projekt ugyanúgy a studénkai 810-es sorozatú motorvonatok és kocsik (011-es sorozat) felújítását – újraélesztését célozta meg. A már közlekedő Bagettekkel (szintúgy 813-913-as sorozat) ellentétben magasabb fokú átépítésről van szó.

A zólyomi motorvonat teljes szépségében<br>(fotó: Peter Melicher, Railtrains.sk)

Az eredeti kocsikból maradt az alapkonstrukció, a négy tengely és a hidromechanikus erőátvitel, de sok minden más megújult. A motorvonat maximális sebessége szimbolikusan tíz kilométerrel 90 kilométer per órára nőtt. A beltér új ablakokat, légkondicionáló berendezést és új burkolatot kapott, a WC is zárt rendszerűen működik, s mozgáskorlátozottak is használhatják. Ebből kifolyólag (nem a WC-ből!) a kétrészes motorvonat akadálymentesített, amit az új kétszárnyas ajtók leeresztésével értek el. Belső kamerarendszert is építettek a vonatba, valamint Regonik típusú utastájékoztató rendszert is telepítettek.

A hajtómotort Tedom típusúra cserélték, a vonóerő-átvitelt egy négyfokozatú, Voith Diva típusú automata váltó biztosítja. A motorvonat az eredeti négy tengelyen fut, amiből csak az egyik a meghajtótengely – ezt viszont felerősítették. A két szerelvényrész Schaku-Voith típusú mechanikus kapcsolóval, az utastér pedig elektronikusan működő ajtókkal van összekötve, valamint Hubner típusú csuklókkal. Az elektronikus berendezések összekötő kábelei az átjáró alatti térben futnak, ugyanúgy, mint a fékberendezés csövei. A vezérlőrendszer három 813-913-as sorozatú szerelvény összekapcsolását teszi lehetővé. Egy szerelvény hossza 28 ezer 820 milliméter, 3073 milliméter széles, 310 kilowatt a teljesítménye. A motorvonat hatvanöt ülőhelyet és száztizenegy állóhelyet kínál, s a fűtést és a légkondicionálót a Webasto Thermosysteme gyártotta berendezés biztosítja.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek