Kevés a gázüzemű vagy hibrid meghajtású autó

MTI   ·   2012.11.13. 16:53

A magyarországi autópark alig egy százaléka gázüzemű vagy hibrid meghajtású, ez az alacsony arány 2008 óta változatlan – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Bosch megrendelésére a Medián készített el 2008 és 2010 után immár harmadszor.

Az eredmények szerint a környezetkímélő, de többnyire drágább gépjárművek helyett a magyarok még mindig a hagyományos meghajtással működő autókat választják: a háztartásokban található gépkocsik 85 százaléka benzines, 14 százaléka dízel üzemű. Bár a növekvő üzemanyagárak miatt sokan keresnek alternatív megoldást, a hibrid meghajtású autók helyett inkább kerékpárra váltanak.

A Bosch szerint a belső égésű motorok kutatásfejlesztésében környezetvédelmi és fogyasztási oldalról egyaránt vannak még jelentős kiaknázatlan lehetőségek. 

Emellett a társaság előrejelzései szerint 2025-től az elektromos meghajtás aránya olyan mértékben növekszik majd világszerte, amellyel számottevően csökkenhet a pusztán belső égésű motorral felszerelt járművek száma. Az Európai Unió közlekedési stratégiája is az alternatív, környezetkímélő megoldásokat szorgalmazza.

Magyarországon ugyanakkor egyelőre nyoma sincs az „elektromos korszakváltásnak.” A gépkocsipark nagyon alacsony hányada gázüzemű vagy hibrid meghajtású. A felmérés a magyar felnőtt lakosságot reprezentáló, összesen 2400 ember személyes megkérdezésével készült. A kutatásban résztvevő, autóval rendelkező háztartások száma minden alkalommal 1000 volt.

Kapcsolódó hírek