Kevesebb a baleset a vasúti átjárókban

iho/vasút   ·   2012.09.06. 13:37

A MÁV Zrt. és a rendőrség a nyár folyamán 24 turisztikailag frekventált helyen tartott vasúti átjárós baleset-megelőzési kampánynapot, Vasútbiztonsági Roadshow keretében. A gépkocsivezetők mellett a gyalogosok, kerékpárosok figyelmét is felhívták a vasúti átjárókon áthaladás szabályaira. A kampány – melyben a sajtó is nagy segítségünkre volt – eredményeként  jelentősen csökkent a balesetek száma, jóval kevesebb volt a haláleset is – állapítja meg a Mávinform közleménye.

Az országos biztonsági kampánynapokon túl – melyekre 2012-ben június 7-én és július 26-án került sor – ez év nyarán heti rendszerességgel szerveztük meg a MÁV Vasútbiztonsági Roadshow-t, turisztikailag frekventált térségekben (Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó). A balesetek megelőzésére a közlekedők figyelmét egy nyári hangulatú szórólappal és négy, vasúti útátjáróban történt baleset bemutatásával hívtuk fel Keszthelyen, Balatonfenyvesen, Balatonlellén, Zamárdiban, Siófokon, Alsóőrsön, Balatonfüreden, Eplényben (a Harley–Davidson Open Road Fest Poker Runon), Gárdonyban, Agárdon, Velencén, Tiszafüreden, Badacsonyban és Révfülöpön.

Míg 2011 nyarán (június–július–augusztus) 23 baleset, addig 2012 nyári három hónapjában összesen 10 történt. Tavaly nyáron 10 ember vesztette életét vasúti átjárós balesetben, idén nyáron ez a szám jelentősen kisebb, 4 volt.

Vasút-közút kereszteződésekben évente átlagosan többtucatnyi súlyos baleset történik, melyek fele halálos kimenetelű; az ok minden esetben a gyalogosok, gépjárművezetők figyelmetlensége. A MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, hogy közös akciókkal felhívja a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden vasúti átjárós baleset megelőzhető. A MÁV Zrt. egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában, a nemzeti vasúttársaság 2000-től – mintegy kétmilliárd forintos sorompóprogram keretében – korszerű jelzőberendezések kiépítésével folyamatosan támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. A nyári kampányt követően a vasúttársaság hamarosan újra országos kampányba kezd, melynek részleteiről természetesen értesítjük majd a sajtó képviselőit.

Kapcsolódó hírek