Kifosztották a Wiener Walzer utasait

iho/vasút   ·   2012.12.17. 16:30
00

Szemtanú állítása szerint a Zürichből december 16-án 22.40-kor induló Wiener Walzer nemzetközi gyorsvonat ülőkocsijainak utasait már osztrák területen két rabló fosztogatta végig szép módszeresen. Az ismeretlenek foguk között zseblámpát tartva osontak végig a vonaton, és amit találtak – és könnyen hozzáférhető volt – el is vitték. A vonathoz végül rendőrt hívtak, akik az ilyenkor szokásos eljárással felvették a jegyzőkönyvet, a tolvajokat nem találták a vonaton. Olvasónktól – mivel ébren volt, és a rávilágító ismeretlenekre rászólt, hogy „itt nincs hely” – nem vittek el semmit.

Képeink illusztrációk, Kemsei Zoltán felvételei

Legendás vonatok, útirányok mindig voltak, ahol az utasoknak fokozottan kellett ügyelniük az értékeikre. Ilyen volt például a Csehországot éjjel keresztülszelő Pannonia, ahol Kuty környékén történtek – néha horrorfilmbe illő – rablások, vagy a Beograd nemzetközi gyorsvonat, amíg magyar területen több helyen is megállt. Összességében elmondhatjuk: egy nemzetközi vasúti útvonal közbiztonsága általában az adott országéval, amin áthalad, arányos, azaz ha egy országnak rossz híre van, ott a vasúton is több problémára számíthatunk.

Valamikor a Csehországot éjjel átszelő vonatok utasai sem voltak biztonságban

Felmerül ilyenkor a kártérítés igénye, vagy az adott vasúttársaság felelőssége. A magyar szabályzat szerint az utas vagyontárgyaiért a vasút csak baleset vagy katasztrófa esetén felel. A vasúttársaság utazó képviselőjének – jegyvizsgáló – felelőssége csak az esetben állapítható meg, ha bizonyítható, hogy kötelezettségét vétkesen megszegte – azaz például aludt vagy ittas volt. A kalauz vétlensége esetén, ha mondjuk a másik kocsiban ellenőrizte épp a jegyeket, a felelősséget egyedül a tolvaj viseli.

Kapcsolódó hírek