Kína: az első sikeres leszállás a hordozón

MTI   ·   2012.11.26. 09:00
cim3

Első ízben hajtott végre sikeres leszállást egy vadászgép Kína első anyahajóján, a Liaoningen – jelentette az állami média. A hajót a haditengerészet szeptember 25-én vette át, azóta a kínai tervezésű és gyártású, hajófedélzeti üzemre alkalmas J–15 típusú vadászgéppel több sikeres tesztet hajtottak végre – fogalmaztak a kínai katonai források.

Mint arról az iho/repülés is beszámolt, a nemzetközi sajtó hírei szerint már hetek óta zajlanak a hordozón a repülési próbák, de eddig a gépek touch-and-go manővereket hajtottak végre, tehát érintették a fedélzetet, de nem szálltak le.

A harci gép többféle – hajók ellen bevethető – rakétával, levegő-levegő és levegő-föld rakétákkal, valamint nagy pontosságú irányított rakétákkal szerelhető fel. A szakértők szerint képességeit tekintve az orosz Szu–33-assal, vagy az amerikai F–18-as vadászgéppel hasonlítható össze.

Kína első repülőgép-hordozóját még 1998-ban, 70 százalékos készültséggel Ukrajnától vették, fegyverzet és hajtóművek nélkül. 2002-ben kezdődött az átépítése, majd tavaly kezdődtek a tengeri próbák.

Eddigi kínai nyilatkozatok szerint a Liaoning csak kiképzési célokat szolgál, és szolgálatba állítása nem fenyegeti egyetlen szomszédját sem a térségben.

Az eseményt beárnyékolta egy szomorú mozzanat: szívinfarktusban meghalt a J–15-ös vadászgépet gyártó senjangi vállalat vezérigazgatója, amikor jelen volt a gép első landolási tesztjén a hordozón – jelentette a kínai központi televízió. Az 51 éves Luo Jang volt a repülőgép-fejlesztési program irányítója.

A Mirror kínai nyelvű hongkongi lap decemberi számából előzetesen kiszivárgott információk szerint Kína jövőre elkészül első saját építésű anyahajójával, amelynek hadrendbe állítása 2015–2016 között várható, de időközben belekezdenek a második hajó építésébe is. A lap szerint Kína 2030-ra a világ egyik legfejlettebb, első osztályú haditengerészetével fog rendelkezni. Úgy vélik, hogy 2020 előtt elkészül az ország első atommeghajtású repülőgép-hordozója is.

A világon a legtöbb repülőgép-hordozóval, szám szerint 11-gyel az Egyesült Államok rendelkezik.

Kapcsolódó hírek