Kisiklott egy metrószerelvény Moszkvában: már tizenhatan haltak meg

iho   ·   2014.07.15. 09:50
cim

Update: Már 19-re emelkedett a keddi moszkvai metróbaleset halálos áldozatainak száma - jelentette be Alekszandr Gavrilov, a moszkvai katasztrófavédelem helyettes vezetője.A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítója arról számolt be, hogy a mentőegységek a szétroncsolódott metrókocsiban 12 embert láttak, akik már nem mutattak életjelet. Őket még nem tudták kiemelni. A halálos áldozatok az első kocsiban utaztak. A balesetet követően eddig 161 ember fordult orvosi segítségért. Az utasok egy része saját lábán hagyta el a metrót, de sokukat csak a katasztrófavédelem mentőegységei tudták a felszínre hozni.

A Rosszija 24 állami hírtévé tudósítása szerint csak a Szklifoszovszkij sürgősségi kórházban 9 kritikus állapotú sérült életéért küzdenek az orvosok. Összesen 14 kórházat vontak be a szerencsétlenség áldozatainak ellátásába. Az előzetes adatok szerint a sérültek és a halottak között nincs gyermek. A rendkívüli helyzetek minisztériumának már tíz helikoptere és a különböző mentőegységek 450 embere vesz részt a mentésben. Moszkvában évek óta nem volt példa ilyen súlyos metróbalesetre, bár március 21-én ugyanezen a vonalon a Scsolkovszkaja és a Partyizanszkaja nevű állomások között körülbelül 600 utast kellett kimenteni, amikor a metrószakaszt elöntötte a víz. Akkor a balesetben az orosz fővárosi csatornázási művek egy munkatársa meghalt. Két éve, 2012. június 5-én Moszkva központjában, a Bibliotyeka imenyi Lenyina és az Ohotnij rjad nevű metróállomások közötti szakaszon kigyulladt egy elektromos kábel. Az ott keletkezett füst miatt 4500 utast kellett kimenteni, több mint 50-en szenvedtek füstmérgezést és egyéb sérüléseket.

Már tizenhatra emelkedett a keddi moszkvai metróbaleset halálos áldozatainak száma – közölte az Interfax orosz hírügynökség. Ezt a számot hivatalosan nem erősítették meg. A rendkívüli helyzetek minisztériuma azt közölte, hogy tizenkét ember vesztette életét. Korábban öt halottról tudtak. Georgij Goluhov, a moszkvai főpolgármesteri hivatal egészségügyi főosztályának vezetője közölte, hogy 118 sérült utast vittek kórházba, akiknek fele súlyos állapotban van.

 

Korábban írtuk:

A baleset a főváros keletről északnyugati irányba haladó, Arbatszko-Pokrovszkaja nevű vonalán, a Szlavjanszkij bulvar és a Park Pobegyi nevű állomások között történt. A Szlavjanszkij bulvar megálló előtt mintegy 200 méterrel a szerelvény vezetője vészfékezett, mert a feszültség hirtelen zuhanása miatt hamis vészjelzést adott le a biztonsági rendszer. A három kisiklott vagon egyike erősen megrongálódott – írja az MTI.

(Forrás: Itar-Tassz; a képre kattintva galéria nyílik)

Az Interfax orosz hírügynökség tudomása szerint a balesetnek három halottja is van, az Itar-Tassz viszont két halottról ír. A nyolcvan sebesült közül huszonkettőt kórházba vittek, a többit a helyszínen látják el. Az utasok evakuálása még mindig tart, a metróközlekedés is áll, az elektromos áramot lekapcsolták. Mintegy negyven fős mentőszemélyzet van a helyszínen, három helikopterrel viszik a sebesülteket a kórházba.

Idén már tizenhárom incidens történt a moszkvai metróban, de egyikben sem járt sérüléssel. Ezeket a kábelek konstrukciója, a gördülőállomány meghibásodása, árvíz, tüzek, és a kapcsolószekrények hibás összeszerelése okozta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek