Kiskockakő, profír kőzet, rengeteg növény: zöldül, szépül a Blaha

iho/közút   ·   2022.05.04. 15:45
09_blaha_terko

Egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza tér alakja. Folyamatban van a téren a burkolatok építése, kapcsolódó fejlesztésként pedig elindult a kivitelezés a Somogyi Béla utcában.

Már dolgoznak a térburkolat lerakásán, a Blaha Lujza téri növénykazetták körüli ligetes pihenőrészt bordó árnyalatú kiskockakő díszíti majd. A kiskockakővel burkolt térrészen köztéri székek és asztalok, kerékpártámaszok, megújult világítás, valamint ligetes-fás rész teszi majd kellemessé a várakozást, illetve a pihenést. A burkolat természetes porfir kőzet, a felülete csúszásmentes, és vízáteresztő fugával alakítják ki a tér belsején, hogy a fák életkörülményei jobbak legyenek.

Kattintson, nézze meg galériánkat! (térkép, fotók: BKK)

Közben aprólékos munkával felkerül a növénykazetták burkolata is. A kivitelező a vasbeton falakra látszóbeton borítást helyez fel, amelynek meleg, fehéres-szürkés árnyalatú színe jól illeszkedik a térburkolat színéhez. A két elemből álló burkolatot kifejezetten a Blaha Lujza téri növénykazettákra, műhelyben gyártották le, és a helyszínen darabonként illesztik a falra.

Elkezdődött a munka a Somogyi Béla utcában

Aszfaltmarással és burkolatbontással indult a tényleges kivitelezés a Somogyi Béla utcában, amely a korszerűsítésnek köszönhetően nemcsak megújul, hanem biztonságosabb is lesz. A Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódó munkák április 28-án kezdődtek az előzetes közműfeltárásokkal, május 2-án pedig lezárták az utca jelentős részét a gépjárműforgalom elől. Az aszfaltmarás és burkolatbontás után a közműépítés, illetve -kiváltás következik.

A munkák ideje alatt a Somogyi Béla utcát a Stáhly utca és a Gutenberg tér között lezárják a gépjárműforgalom elől, a gyalogos közlekedés és a szemétszállítás ugyanakkor biztosítva marad. Az Europeum bevásárlóközpont továbbra is zavartalanul üzemel, megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, a parkolóháza pedig elérhető a Stáhly utcáról balra kanyarodva. Újra járható a közúti forgalom számára a Márkus Emília utca, amely egyelőre egyirányú a Rákóczi út felé.

A Somogyi Béla utca felújítása előreláthatólag november végéig tart, de a gépjárműforgalom előtt már korábban, a burkolatépítés szeptemberi befejezésekor megnyitják az útszakaszt. A teljes kivitelezés várhatóan még az idén, a Blaha Lujza tér felújításával együtt befejeződik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Infrastruktúra

Újra van győztese az észak-erdélyi autópálya építésének, talán most már elkészül a hiányzó tizenhat kilométer Aranyosgyéresnél

MTI/iho   ·   2022.08.09. 17:20

Az osztrák Strabag és a német Geiger romániai leányvállalatainak a konzorciumát hirdette ki győztesnek a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság az észak-erdélyi A3-as autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti hiányzó szakaszának a megépítésére kiírt pályázaton.