Kiss-flotta: pipa!

iho/vasút   ·   2022.09.30. 18:00
01_kiss40

Megérkezett a negyvenedik emeletes motorvonat is, így teljes lett a MÁV-Start emeletes motorvonatflottája. A legújabb Stadler Kiss járművet a hatósági próbákat követően hamarosan forgalomba helyezik, az utolsó néhány szerelvény is a következő hónapokban forgalomba áll.

A hírt az első számú információs forrásból: Vitézy Dávid Facebook-oldaláról vettük át. Íme:

„A legfiatalabb magyar Kissek a többihez hasonlóan elsősorban a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon állnak szolgálatba. Több emeletes motorvonat jár majd a győri vonalon, és a hatvani vonalon is megjelennek.

(fotók: Vitézy Dávid facebook-oldala)

A Kissek bevetési területe:

  • Budapest–Tatabánya–Győr,
  • Budapest–Esztergom,
  • Budapest–Göd–Vác–Szob,
  • Budapest-Gödöllő-Hatvan,
  • Budapest–Cegléd–Szolnok,
  • Budapest–Nagykáta–Szolnok.

A MÁV-Start a kormány döntése nyomán 2017-ben kötött keretszerződést a gyártó Stadlerrel a nagykapacitású, korszerű, 600 ülőhelyes, emeletes szerelvényekre, és 2019-ig mind a negyvenet le is hívták, az utolsónak 2022 végéig kellett megérkeznie, ez teljesült most. A negyven új motorvonattal 24 ezerrel bővült az ülőhely-kapacitás, az európai uniós és kormányzati támogatással több mint 200 milliárd forintból beszerzett Kiss-flotta a magyar vasút elmúlt évtizedeinek legnagyobb járműfejlesztési programja.

A nálunk újdonságnak számító, akadálymentes, jól gyorsuló, emeletes szerelvényeket azonnal megkedvelték az utasok, klimatizált utastér, elektromos csatlakozók, hangos és monitoros utastájékoztatás, vákuumvécé – minden bennük van, aminek a XXI. században egy korszerű vonatban benne kell lennie. A Kisseket a távolsági forgalomba is beállítottuk átmenetileg, így a nyári hétvégeken, amikor az elővárosban kisebb kapacitásra van szükség, a balatoni forgalomban segédkeztek, sőt, idén két összekapcsolt Kiss is megjelent a déli parton.

A negyven Kiss és a korábban vásárolt összesen százhuszonhárom Flirt motorvonat azt jelenti, hogy a budapesti elővárosi forgalomban túlnyomó részt már ezek a korszerű motorvonatok látják el a forgalmat.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek